Pitkä kausi päättyi sisäsoutuliigan voittoon

Poikkeuksellisen pitkä ja muutenkin erikoinen sisäsoutukausi 2020 on lopulta saatu päätökseen. Pitkän kaudesta teki se, että 2000 metrin kisaa lukuunottamatta kaikki muut kilpailut jouduttiin siirtämään keväältä covid-19 -pandemian vuoksi loppuvuoteen. Erikoisen taas se, että loppuvuoden kisat käytiin Suomessa ensimmäistä kertaa virtuaalisena. Pieniä hikkoja lukuunottamatta virtuaalikisat onnistuivat kaikin puolin hyvin. Soutajat myös ottivat virtuaalikisat melko hyvin vastaan, helpottaahan se muun muassa ajankäyttöä, kun ei tarvitse matkustaa satojen kilometrien päähän kisapaikalle. Omat haasteensa toki tuo suorituspaikkojen haaliminen ja etenkin tekniset valmiudet, mutta nyt on ainakin harjoiteltu hyvin ja osoitettu, että virtuaalikisat ovat yhtä arvokkaat kuin paikan päällä käydytkin.

Kauden päätöskisana oli 5. – 6.12. järjestetty Ergomaraton. Kisassa ei käytetty lyhyemmiltä matkoilta tuttua järjestelmää, joten soutajat soutivat suorituksensa täysin muiden tuloksista tietämättöminä. Tämä soveltuu hyvin etenkin maratonmatkoille, joissa yleensä aina soudetaan “itseään vastaan”. Kuten 500 metrin ja 10 km:n kisassa, myös ergomaralla KeUlla oli kisahubi CrossFit Tuusulan tiloissa, jossa oli mahdollista noudattaa suositeltuja etäisyyksiä ja taata kilpailijoille hyvät ja turvalliset kisaolosuhteet. Osa keun kilpailijoista luotti tälläkin kertaa myös omiin kotiluoliinsa, joten ruuhkaa ei kisahubiin päässyt syntymään.

Ergomaratonilla on perinteisesti tehty ennätyksiä, niin henkilökohtaisia kuin myös Suomen ja maailmanennätyksiäkin. Ennakkojutussa aavistelin, että Jouko Tyrkäs kolkuttelee ennätysaikaa maratonilla. Matkanahan hänellä oli puolimaraton, mutta jutunkirjoittajan huolimattomuusvirheistä huolimatta (tai ehkä juuri niiden vuoksi) Jokke laittoi itsensä likoon ja puolimaratonin uusi SE-aika M70 kevyessä sarjassa kirjataan nyt lukemin 1:27:41,6. Kristina Björknäs souti N40 kevyen slide -sarjan uuden maailmanennätyksen maratonilla, uusi ME on 3:18:28,4. Näiden lisäksi Jämsänjoen soutuveikkojen Anni Keisanen souti naisten avoimen sarjan puolimaratonin SE-ajaksi 1:23:09,9.

Ergomaratonin tulokset löytyvät täältä.

Saman aikaisesti ergomaran kanssa soudettiin myös maailman suurin sisäsoututapahtuma BRIC (British Rowing Indoor Championships). BRICin yhteydessä soudettiin myös avointen sarjojen Euroopanmestaruudesta 2021 (ERIC 2021) sekä karsittiin finaalipaikoista helmikuussa virtuaalikilpailuna soudettaviin vuoden 2021 maailmanmestaruuskisoihin (WRICH).

Lauantain 2000 metrin kisassa paikan MM-kisoihin itselleen varmisti U23 M kevyessä sarjassa Antton Koivisto, ajalla 6:47.8, joka on myös ensimmäinen sarjassa kyseisellä matkalla noteerattu Suomen ennätys. Antton sijoittui lähdössä kolmanneksi. Niin ikään kolmanneksi sijoittuivat M30 kevyessä sarjassa Pekka Lensu ajalla 6:31.0 sekä M55 kevyessä sarjassa Pentti Soini ajalla 6:55.6.

Sunnuntaina BRICIssä kisattiin 500 metrillä. Lyhyellä matkalla nähtiinkin monessa sarjassa tiukkoja kamppailuita ja kärkipaikat ehtivät vaihtua monesti ennen maaliviivaa. Tältä matkalta keu saalisti kaksi mitalia. M30 kevyessä sarjassa Pekka Lensu käänsi kiivaan kamppailun voitokseen ja voitti sarjan ajalla 1:25.1. Naisten avoimessa sarjassa käytiin myös loppumetreillä tahtojen taisto, ja loppukirissa Sonja Peltola jäi toiseksi ajalla 1:31.1. Sijoitus oikeuttaa kuitenkin finaalipaikkaan helmikuun MM-kisoihin.

BRICin tulokset kokonaisuudessaan löytyy täältä.

Myös mitalisijojen ulkopuolella tehtiin kovia tuloksia ja ennen kaikkea omia ennätyksiä. Onnittelut kaikille kisailijoille ja hatunnosto niille, jotka viikonlopun aikana osallistuivat sekä BRICiin että ergomaratonille, lyhyen kisamatkan ja (puoli)maratonin yhteensovittaminen samalle päivälle ei välttämättä ole ihan helppoa, niin fyysisesti kuin psyykkisestikään. Erittäin isot kiitokset myös KeUn kisahubin isäntinä hääränneille Jukka Haikoselle ja Pentti Soinille; kun aikataulut ja tekniikka on huolehdittu kuntoon, on soutajan helppo keskittyä omaan tekemiseensä.

Kulunut kausi oli keulaisille soutajille erittäin menestyksekäs. Aiemmin syksyllä julkistettiin, että KeU voitti puuvenesoudun seuraliigan ja palkittiin Suomen melonta- ja soutuliiton kauden parhaana puuveneseurana. Jo ennen ergomaratonia oli suhteellisen varmaa, että KeU voittaa myös sisäsoutuliigan, Ergomaralla kisaa käytiin lähinnä henkilökohtaisten liigasijoitusten osalta. Miesten sisäsoutuliigan voitto vei Jouko Tyrkäs. Naisten liigassa Tarita Vähä-Vahe sijoittui kolmanneksi, Meeri Vaakanainen neljänneksi ja Ritva Reponen viidenneksi. Koko sisäsoutuliigan KeU voitti ylivoimaisesti, tämä on erittäin hyvä saavutus, kun huomioidaan muun muassa kisojen päällekkäisyys.

Nyt on hetki aikaa hengähtää ja kartuttaa kuntoa ennen kuin vuoden 2021 sisäsoutukisat pyörähtävät käyntiin.

Onnittelut kaikille kisoihin osallistuneille!