Ergomaratonilla soudettiin neljä uutta maailmanennätystä

Kevään sisäsoutukauden päätöskilpailu, kuninkuusmatka – Ergomaraton, soudettiin Keravan Urheilijoiden järjestämänä Tuusulan Gustavelundin terassilla juhlateltassa. Kiinteärakenteinen teltta tarjosi sopivaa suojaa järven suunnasta puhaltaneelta, osittain melko navakaltakin tuulelta, mutta mahdollisti myös hyvän ilmanvaihdon ja seinien avaamisen lämpötilan noustessa. Soutajien generoima lämpö ilmeisesti sulatti myös Tuusulanjärven, sillä aamulla järvi oli vielä jään peitossa, mutta kun kisapaikan ovet siivouksen jäljiltä suljettiin, oli jäät lähteneet lähes kokonaan. Tapahtumapaikka ja kilpailupäivän sää tarjosivatkin oikein hyvät puitteet ja kilpailussa näki päivänvalon 4 maailmanennätystä sekä 11 Suomen ennätystä.

Gustavelundin juhlateltta valmisteltiin kisa-areenaksi perjantai-iltana
(kuva: Piia Auranen)

Kilpailussa oli uutuutena dynaaminen sarja, joka sai erittäin hyvän vastaanoton. Laitteet herättivät mielenkiintoa ja taisipa melkein jokainen paikalla ollut kokeilla joko ergoa slideilla tai RP3:a. Dynaamisella soutulaitteella päästään lähemmäksi vesillä soutua ja se tarjoaa siten soutajalle hyvän mahdollisuuden kehittää omaa tekniikkaansa. Ehkä ensi vuonna aika on kypsä ja myös dynaamiselle soutulaitteelle löytyy SM-lähdöt. Tämän vuoden dynaamisessa kokeilussa sarjoja oli neljä, naiset ja miehet ja molemmista avoin ja kevyt, lähtöjä oli kaksi. Vielä tänä vuonna dynaamisella laitteilla ei ollut SM-arvoa, mutta molemmissa lähdöissä oli silti kovat panokset, osallistujat lähtivät jahtaamaan maailman- ja Suomen ennätyksiä. Kilpailupäivänä soudetuista ME-tuloksista kolme soudettiin dynaamisilla laitteilla.

Naisten dynaamisessa lähdössä tehtiin kaksi maailmanennätystä, kun Elisa Aunola tuli ensimmäisenä maaliin slideilla ja kellotti N40 kevyen sarjan uudeksi puolimaratonin ME:ksi ajan 1:30:45 ja hieman myöhemmin Anne Rasku tuli slideilla maaliin ajassa 1:34:11, joka puolestaan on N50 kevyen sarjan uusi ME. ME-naisten välissä maaliin ennätti Kristina Björknäs RP3:lla tehden N40 kevyen sarjan Suomen ennätyksen 1:32:34. Hurjaa vauhtia kiirehtineiden ennätysnaisten vanavedessä slideilla soutaneet Sandra Russe sekä Tarita Vähä-Vahe tekivät myös kelpo ajat. Kaikki naiset edustavat Keravan Urheilijoita.

Maailmanennätysnaiset, Elisa Aunola ja Anne Rasku
(kuva: Elisa Aunola)

Slideilla tehtiin myös M40 sarjan uusi maailmanennätys. Kouvolan Soutajien Timo Pursiheimo paransi edellistä ennätystä liki yhdeksällä minuutilla, vaikka matkaan mahtui jopa ergon päältä tipahtaminen huoltotoimenpiteiden yhteydessä. Uusi ME kirjataan nyt numeroin 2:37:34. Timon peesissä Suomen ennätysvauhtia soutivat RP3-laitteilla Pentti Soini M50 kevyt (2:41:36) ja Pertti Syrjälä M50 (2:49:14).

Vasemmalta kilpailun päätuomari Jukka Paananen, M50 Pertti Syrjälä, M40 Timo Pursiheimo, M50 kevyt Pentti Soini

Kilpailun kovimmasta tuloksesta vastasi Antti Varis, joka souti maratonilla M60-sarjan uuden maailmanennätyksen. Varis pitää hallussaan myös M50-sarjan maailmanennätystä sekä maratonilla että 100km:n soudussa, myös nämä tulokset on aikanaan soudettu Ergomaratonilla. M60-sarjan uusi ME kirjataan lukemiin 2:32:47. Antti Varis oli itse tyytyväinen suoritukseensa. Kisa lähti kulkemaan odotettua paremmin ja kahden tunnin kohdalla oli selvää, että maailmanennätys syntyy, vaikka loppu menisi kuinka huonosti tahansa. Kannustajien ”komennot” 2:33 alituksesta siivittivät miehen ottamaan vielä lopussa kaiken irti. Varis kiitteli yleisöä ja kisapaikkaa, erityisen hyvää miehen mielestä oli, että kisan edetessä ilmanvaihtoa saatiin vielä parannettua seinä poistamalla. Variksen vahvaa suoritusta kuvaa hyvin se, että seuraavaksi nopein staattisella laitteella maratonin soutanut, miesten avoimen sarjan voittaja Juha Tuhkasaari jäi hänelle lähes kuusi minuuttia. Lue lisää Antin valmistautumisesta ja kisan kulusta täältä.

ME-miehen tyylinäyte
(kuva: Pentti Soini)

Ergomaratonilla erityisesti naiset olivat kovassa kisakunnossa ja Suomen ennätyksiä tehtailtiinkin lähes joka sarjassa. N60-sarjassa Riihimäen Kiista-Veikkojen Päivi Törmä paransi KeU:n Meeri Vaakanaisen nimissä ollutta puolimaratonin ennätystä lähes minuutilla, aikaan 1:37:36. Meeri ei tästä hätkähtänyt, vaan teki hetkeä myöhemmin sarjaa ylempänä vuorostaan huippuajan ja kirjasi N70-sarjan SE:n lukemiin 1:42:06.  N40-sarjassa kokonaiskilpailun voiton vei Viron Tiina Kapten ajalla 1:23:40. Kova kilpakumppani siivitti SMARKin Marika Laaksosen hyvään soutuun ja hän paransi omissa nimissään ollutta N40-sarjan SE-tulosta lukemiin 1:26:15. Keravan Urheilijoiden Kirsi Joensuu sai myös hyvää kiriapua vieressä soutaneelta Tiinalta, sijoittuen kokonaiskilpailun neljänneksi ja siten SM-pronssille ajalla 1:30:48. Ihan yhtä hyvin Tiinan vetoapua ei pystynyt hyödyntämään hänen toisella puolellaan soutanut Keravan Urheilijoiden Piia Auranen, joka sijoittui N40-sarjan kokonaiskilpailun kuudenneksi ajalla 1:36:49. Seitsemänneksi sarjassa sijoittui KeU:n Heli Väisänen ajalla 1:42:35.

Hieman yllättäen puolimaratonille päätynyt Keravan Urheilijoiden Miska Bäckmann ei äkillisestä ohjelmanmuutoksesta hämmentynyt vaan souti MU18-sarjassa puolimaratonin SE-ajaksi 1:31:48.

Uudet Suomen ennätykset kirjattiin myös seuraavissa sarjoissa puolimaratonilla N30 Tanja Jantunen (Tako) 1:24:38, N50 kevyt Tuija Saastamoinen (Hämeenlinnan Soutajat) 1:32:08, NU23 kevyt Heli Sironen (Evijärven Urheilijat) 1:33:08 sekä M70 kevyt Aimo Järvelä 1:28:42

Keravan Urheilijat menestyivät kotikisoissaan mainiosti: edellä mainittujen lisäksi Aleksi Penna voitti MU23-sarjan. SM-hopeaa soutivat Ritva Reponen N60, Juha Karttunen M50, Jouko Tyrkäs M60 kevyt, Martti Reponen M60 sekä Juhani Joutsenniemi M70. Kyösti Ryhänen sijoittui M50-sarjassa neljänneksi.

Koko kilpailupäivän tavallaan kiinnostavin tapahtuma oli 100km:n soutajien suoriutuminen. Tapahtumaan saatiin kaksi ultrasoutajaa, Ranskan Pierrick Moscatello ja Ruotsin Magnus von Schenck. Miehet tekivät täyden työpäivän, sillä he aloittivat urakkansa aamuyhdeksältä ensimmäisessä startissa ja saapuivat maaliin samoihin aikoihin iltapäivän viimeisen lähdön soutajien kanssa, Moscatello aikaan 7:36:01 ja von Schenck slideilla aikaan 7:56:08. Maalissa miehet olivat hyvävoimaisen oloisia, vaikkakaan eivät luvanneet ihan heti lähteä yrittämään samaa uudelleen.

100 km:n soutajat etenivät hyvävoimaisina
(kuva: Quiske)

Sisäsoutuliigan pistetilanne on vielä vahvistamatta. Seuraliigan osalta kärkikaksikon tilanne oli kuitenkin selvä jo ennen viimeistä kilpailua: Keravan Urheilijat voitti seuraliigan ja SMARK sijoittui toiseksi, kolmannesta sijasta kamppailevat Joutele ja Nesteen soutajat. Henkilökohtaisissa liigoissa nuorten sarjoissa oli selkeät erot ja pojissa voiton vei KeU:n Aleksi Penna ja tytöissä Jouteleen Emmi-Juulia Hirviniemi. Naisten ykkönen oli SMARKin Marika Laaksonen. Miesten liigassa kärkisijasta käytiin tiukka kamppailu Markku Henrikssonin (Oulun Tarmo) ja Aimo Järvelän (Evijärven Urheilijat) välillä. Alustavan laskennan mukaan miesten liigan voitti Henriksson kahden pisteen erolla.

Ergomaratonin tulokset: tulokset 2018

World Rowing -sivuston juttu ja Kristinan haastattelu.

Keravan Urheilijat kiittää tapahtumaan osallistuneita ja toivottaa kaikille soutajille hyvää ja onnistunutta soutukautta 2018!