Kevään sisäsoutukausi päätökseen vaihtelevissa olosuhteissa

Talven 2017 sisäsoutukausi saateltiin päätökseen Ergomaratonin merkeissä. Matkana oli kilpailun nimen mukaisesti miehillä maraton, naisilla ja nuorilla puolimaraton, uutuutena U16-sarjalaisille oli 60 minuutin soutu. Pitkän kauden huipennukseen ilmoittautui ennätyksellinen määrä kilpailijoita, kasvua edellisvuoteen oli yli 20%. Tulostaso oli erittäin hyvä, sillä kisassa soudettiin useita henkilökohtaisia ennätyksiä sekä viisi Suomen ennätystä.

Keravan urheilijat järjestivät ergomaratonin Suomen mestaruus-arvoisena seitsemättä kertaa, kaikkiaan järjestettävä ergomaraton oli jo 16. Tänä vuonna järjestelyissä oli paljon uutta. Perinteisen Keupirtin venevajan sijaan kilpailu järjestettiin meren rannalla, Löylyn terassilla Helsingissä. Paikka tarjosi hienot puitteet soutajille tutun elementin äärellä ja koska kilpailu järjestettiin ulkona huhtikuun loppupuolella, oli raikas ja happipitoinen ilma taattu. Kilpailua edeltävillä viikoilla sääennusteita seurattiin tarkasti, joten suunnitelma huonon sään varalle olikin olemassa. Kilpailupäivän sää osoittautui erittäin vaihtelevaksi ja päivän aikana koettiin niin tuulta ja aurinkoa kuin myös ukkosta sekä rae- ja vesikuuroja.

Kilpailu oli tänäkin vuonna kansainvälinen sillä kilpailuun osallistui soutajia myös Iso-Britanniasta ja Virosta. Vaikka kisoja ei tällä kertaa järjestettykään Keravalla, kilpailu innosti silti järjestävän seuran jäseniä mukaan ja osallistujista lähes kolmannes edusti Keravan Urheilijoita. Kilpailun tulostaso oli erittäin hyvä, maailmanennätyksiä ei tällä kertaa soudettu, mutta kisassa tehtiin kuitenkin useita henkilökohtaisia ennätyksiä sekä Suomen ennätyksiä.

Päivän ensimmäisessä startissa aamuyhdeksältä soutajat aloittivat urakkansa nollakelissä. Ergot oli sijoitettu teltan suojaan, jossa lämpötila oli siedettävä reilun parinkymmenen soutajan tuottaessa lämpöä kisan edetessä. Vielä toisessakin lähdössä saatiin nauttia aurinkoisesta säästä. Päivän kolmas ja viimeinen lähtö tarjosi suomalaista säätä lähes kaikissa muodoissaan. Välillä paistoi aurinko ja hetken kuluttua maa värjäytyi valkoiseksi raekuuron yllättäessä. Pariin otteeseen tarvittiin ylimääräisiä sateensuojia suojaamaan reunapaikalla soutavaa isommilta rakeilta.

Keravan Urheilijoiden soutajat saalistivat kotikisoistaan 13 mitalia. Kultaa omissa sarjoissaan ottivat Julia Urbano (T18) ja Johannes Antuk (P18), naisten kevyessä sarjassa Elisa Aunola ja N40 kevyessä sarjassa Kristina Björknäs. Hopealle ylsivät Elsa Pohjalainen (T16), Vili Korhonen (P18), Anne Rasku (N50k), Pentti Soini (M50k) ja Juhani Joutsenniemi (M70k). Pronssisen mitalin kaulaansa saivat Mikko Ylönen (M40), Juha Karttunen (M50), Jenni Greijula (N) ja Tony Järvinen (Mk).

Kilpailussa soudettiin viisi uutta Suomen ennätystä. Kovatasoisimmasta tuloksesta vastasi M50k-sarjassa Jari Haverinen, joka kellotti maratonin uudeksi SE:ksi ajan 2:41:51,9. Miesten sarjoissa SE-tuloksia paransivat myös Usko Junttila (M80) puolimaratonilla ajalla 1:36:55,5, Aimo Järvelä (M70) niin ikään puolimaratonilla 1:29:31,7 sekä Esa Nevalainen (M60) ajalla 2:49:08,3. Tällä kertaa ainoasta naisten ennätyksestä vastasi N40 sarjassa Marika Laaksonen, joka pysäytti puolimaratonilla kellon aikaan 1:26:36,7. Kilpailun nopein aika kirjattiin Takon Timo Pursiheimolle  2:36:31,0, jolla mies paransi viime vuoden ennätystään parilla minuutilla.

Maratonkisa oli myös sisäsoudun seuraliigan sekä henkilökohtaisten liigojen loppuhuipennus. Keravan Urheilijat vei seuraliigan voiton ylivoimaisella erolla. Henkilökohtaisten liigojen voitoista käytiin äärimmäisen tiukka kamppailu, koska aikuisten liigan piikkipaikoilla olleet soutajat eivät osallistuneet maratonmatkalle. Miesten puolella M50k sarjan Markku Henriksson onnistui ohittamaan Heikki Keskisen kahdella pisteellä. Naisten puolella Smarkin Heli Vesaaja onnistui säilyttämään johtonsa 0.8 pisteen erolla Sulkavan Sanna Piiliin. Nuorten liigan voiton korjasivat Smarkin Heidi Roque ja Takon Elias Haavisto.

Soutupaikka oli soutajien mieleen haastavista olosuhteista huolimatta. Tunnelma kisapaikalla oli leppoisa, mutta myös kilpailuun kuuluvaa jännitystä oli havaittavissa. Soudun jälkeen soutajat pääsivät hellimään rasittuneita lihaksiaan niin kuumassa saunassa kuin viileässä merivedessäkin. Saunan lauteilla myös muut Löylyn asiakkaat osoittivat kiinnostusta lajia kohtaan ja päivän aikana tapahtumapaikalla kävi useampikin ohikulkija katsomassa kisan edistymistä. Tämän hienon kokemuksen voimin onkin mukava siirtää ajatukset kohti tulevaa kesää ja vesisoutukautta.