Sulkavan soudut 2017

Pitkien matkojen SM-kisat – Sulkavan suursoudut

Suomen suurin soututapahtuma Sulkavan soudut järjestettiin tänä vuonna 50. kerran. Nelipäiväiseen tapahtumaan oli ilmoittautunut kaikkiaan 4304 soutajaa. SM-kisalähdöissä maaliinsoutaneita venekuntia oli 120. Merkille pantavaa oli se, että osallistujamäärä kääntyi vihdoin nousuun viidentoista laskuvuoden jälkeen. Lauantain sää osoittautui yllättävän kovaksi, joten reittiennätyksiä ei tänä vuonna soudettu, mutta hyviä suorituksia tehtiin useita. Keravalaiset venekunnat keräsivät kuusi Suomen mestaruutta sekä yhden pronssin ja kaksi neljättä sijaa.

 

Parhaiten menestyivät parisoudun 50-vuotiaiden sekasarjassa kultaan soutaneet Anne Rasku ja Mikko Ylönen, jotka soutivat nopeimman sekapariajan. Voitto oli pariskunnan ensimmäinen parisoudussa. Kilpailun jälkeen Mikko kertasi kilpailun tapahtumia seuraavasti:

– Startista lähdimme liikkeelle ihan kärkiveneiden mukana hyvällä sykkeellä. Tuuli ei vaikuttanut vielä pahalta ja sivutuuleen vene liikkui rivakasti.

Olimme etukäteen päättäneet, että 5 km:n käännöksen jälkeen iskemme myötäiseen ja yritämme saada eroa aikaan pahimpiin kilpakumppaneihimme. Vene ei kuitenkaan liikkunut ihan niin hyvin kuin olin odottanut ja olin hieman huolissani. Ilmeisesti pätkällä oli vastavirtauksia, jotka hieman verottivat vauhtiamme.

Kun käännyttiin Keriniemestä Kietävälän lossin suoralle, alkoi voimakas sivutuulipuhuri. Tämä kuljetti venettä jonkun verran ja navigointi ja lyhintä reittiä soutaminen oli hankalaa. Alkoi jo hirvittää, mitä on Lepistöllä edessä. Hirviniemessä saimme kuitenkin suuret kannustukset ja tästä saimme lisävoimia.

Oulunsaaren suojissa latasimme energiaa vuorotellen geeleistä alkavalle Lepistön selälle. Tuuli olikin erittäin voimakas ja vettä tuli aika-ajoin keulasta sisään. Onneksi tuuli oli suoraan vastaan ja pystyimme kovalla 36 tahdilla pitämään veneen oikeassa kurssissa. Huomasimme nopeasti, että veneitä alkoi perästä jäädä ja edessä olevat lähestyivät.

Vekaran lossin jälkeen saimme hurmoksen päälle ja tiesimme, että loppu tullaan kovaa, kun pahimmat tuulet oli voitettu. Ellun ja Rellun punainen kiitäjä alkoi lähestyä ja pääsimme rinnalle n. 53 km:n kohdalle. Seurakavereidemme iloinen kannustus työnsi meitä kohti maalia nopeammin ja nopeammin.

Maalisuora avautui ja stadionin kuulutukset voimistuivat. Maaliviivan ylitimme nopeimpana parisoudun sekasarjan joukkueena.

Soutu oli erittäin onnistunut ja se pysyi kilpasoutuna koko matkan haastavasta tuulisesta kelistä huolimatta.

 

Yksinsoudussa parhaimmasta keravalaissuorituksesta vastasi M50-sarjassa voittoon soutanut Juha-Matti Valkama. Juha-Matti lähti tavoilleen uskollisena reippaasti matkaan ja alkumatka sujuikin aivan yleisen sarjan kärkimiesten tuntumassa. Loppupuolen vastatuuli toi mukanaan hankalaa aallokkoa ja se hidasti matkavauhtia huomattavasti. Juha-Matti summasi kisaa seuraavasti:

– Nyt tuli täyteen 10 yksinsoutua, sarja vaihtui ja sen myötä kilpakumppanit. Onneksi tunsin entuudestaan osan sarjalaisista ettei ihan orpona tarvinnut lähteä matkaan, yllätyskorttina väläytettiin kovakuntoisena pidettyä kanadalaista osallistujaa. Valmistautuminen tämän vuoden Sulkavaan onnistui hyvin ja lähdinkin tavoilleni uskollisena reippaasti matkaan. Vaikka soututohtori Pentti Soini varoitteli loppumatkan kovasta vastatuulesta, en antanut ajatuksen häiritä alkumatkaa. Toki loppupuolet matkasta oli sitten kohtuu vaikeaa, kun välillä tuuli vastaisesti ja tuuli toi mukanaan kovaa aallokkoa, jonka johdosta matkavauhti tippui aika totaalisesti.

Kokonaisuudessaan soutu meni hyvin ja ensi vuodelle on jo selvät sävelet mitä asioita tulisi parantaa, että voin kunniallisesti puolustaa mestaruutta seuraavassa sulkavan soudussa.

Ikääntyminen ja ikä tuo tullessaan omia haasteita palautumiseen, mutta kannustan kaikkia liittymään mukaan soudun toimintaan. Laji sopii hyvin kaiken kuntoisille sekä ikäisille harrastusmuodoksi, Keravan Urheilijoiden soutujaostossa on loistavaa toimintaa, minkä avulla liikunnan harrastamiseni on saanut positiivista virtaa ja myös hyviä iloisia kokemuksia. Tuusulanjärvellä on loistavat maisemat ja olosuhteet harrastaa ja harjoitella soutu-urheilua. Kaikki innolla matkaan mukaan kukistamaan ikääntymistä ja hakemaan mahtavia kokemuksia tulevista Sulkavan suursouduista.

 

Yleisessä sarjassa parisoudussa SM-kultaan soutivat Elisa Aunola ja Seppo Rellman. Elisa kiteytti kisan seuraavasti:

– Tänä vuonna Sulkavan soudussamme oli kaksi hyvin erilaista puolikasta. Puoleen matkaan suorastaan lensimme täydellisen startin siivittämänä. Soudimme vain pari minuuttia kisaa johtaneen miesparin takana, koko kisan kakkosena.

Vaikeudet alkoivat puolimatkasta, kun kova ja puuskittainen vastatuuli alkoi kiusata. Loppumatka menikin taisteluksi maaliin pääsystä.

Sekaparisoudun SM kulta toki kruunasi koettelemuksen.

 

Parisoudun N40-sarjassa kultaan soutaneille Carla Urbanolle ja Pirjo Maulalle Sulkava oli hienon projektin juhlava päätös. Ensimmäiseen pienvenekilpailuunsa osallistunut Pirjo ei ollut huolissaan kilpailun onnistumisesta.

– Ensikertalaisena pienveneessä matka jännitti etukäteen kohtalaisen paljon. Onneksi mulla on ollut hyvä ope (Carla) koko tämän projektin ajan. Fiilikset nyt mahtavat. En pelästynyt aallokkoa niin paljon ettenkö voisi lähteä uudelleenkin. Tehtiin pitkin talvea ja kevättä treenejä Sulkava tähtäimessä. Valmistautuminen harjotuksineen on ollut hauska matka.

Sulkava oli hienon projektimme arvokas juhlasoutu! Olimme molemmat sitoutuneet tekemään töitä yhteisen tavoitteen eteen – se näkyi ja tuntui Sulkavan viimeiseen vetoon saavuttaessamme ansaitun Suomen Mestaruuden!

Parisoudun M40-sarjassa kultaa saavuttivat myös Jukka Petersohn ja Jarmo Siljamäki. Kisan jälkeen myös Jukka ja Jarmo hymyilivät leveästi onnistuneen suorituksen johdosta. Mahdotonta jauhamista, totesi Jukka kisasta ja lisäsi samaan hengenvetoon, että treeniä on lisättävät.

 

Parisoudun 40-v sekasarjassa pronssille soutivat Kristina Björknäs ja Pentti Soini. Parin valmistautuminen hieman kärsi RowP-sensoriesittelyiden takia.

-Tuuli ja kylmä viima tekivät olosuhteista haastavimmat yli 20 vuoteen, taisi olla soutujen historiassa ensimmäinen vuosi ilman reittiennätyksiä.

Hiilihydraattitankkaus hieman unohtui Quiskeen soutusensorien esittelyn takia perjantaina ja energiat olivat lopussa jo matkan puolivälissä, mikä näkyi myös loppuajassa.

 

Keravan Urheilijoiden tuloksia:

Perjantai yösoutu kirkkoveneet 60 km: 30. Keravan Urheilijat Kovakunto 4:49:06

Lauantai kirkkoveneet 30km SM: 1. Keravan Urheilijat yhdistelmä 2:27:45

Lauantai kirkkoveneet 60 km: 7. KeU Hopeakonkarit -92 4:42:27

 

Pienveneet:

Yksinsoutu M50 SM: 1. Juha-Matti Valkama 5:42:41

Yksinsoutu M70 SM: 4. Martin Löfström 7:52:10

Parisoutu M23: 1. Aarni Laakkonen/Wille Fagerholm

Parisoutu M40 SM: 1. Jukka Petersohn/Jarmo Siljamäki 5:40:04

Parisoutu N40 SM: 1. Pirjo Maula/Carla Urbano 6:04:11

Parisoutu sekasarja SM: 1. Elisa Aunola/Seppo Rellman 5:25:15

4. Jenni Greijula/Tuomas Niinisalo 6:11:32

Parisoutu sekasarja 40 v SM: 3. Kristina Björknäs/Pentti Soini 5:39:22

Parisoutu sekasarja 50 v SM: 1. Anne Rasku/Mikko Ylönen 5:23:42