Suomen ennätyksiä ja suomalaisen soutukulttuurin edistämisyritystä Imatralla

Viikonloppuna Imatralla soudetuista sisäsoudun SM-kisoista oli Keravan Urheilijoilla kotiin tuomisina 19 mitalia sekä 3 uutta Suomen ennätystä. Kaikkiaan kisoissa tehtiin seitsemän uutta Suomen ennätystä ja useita ”läheltä piti”-tuloksia.

Keravalaisittain kisaviikonloppu lähti käyntiin hyvin. Lauantaina soudettiin 500 metriä ja päivän ensimmäisessä lähdössä nuoret mittelivät 500 metrin paremmuudesta. Vaikka lyhyt matka taittuu nopeasti, ehtii siinäkin ajassa sattua ja tapahtua monenlaista. Tämän koki myös Keravan Urheilijoiden Vilma Ruohonen, joka pienistä hankaluuksista huolimatta voitti SM-kultaa U18-vuotiaiden tyttöjen sarjassa.

Seuraavassa lähdössä nähtiinkin sitten girl-poweria, kun naisia starttasi kahdeksassa sarjassa ja lähdön päätteeksi kirjattiin neljä uutta SE-tulosta. N70-sarjassa Meeri Vaakanainen otti voiton ja paransi sarjan SE-tulosta roimasti. N60-sarjassa Ritva Reponen sijoittui toiseksi, voittajan parantaessa sarjan SE-tulosta myös melko reippaasti. N50-sarjassa Carla Urbano osoitti, että hyvällä startilla on suuri merkitys lyhyen matkan lähdössä ja hän jätti kilpakumppaninsa ”seisomaan telineisiin”. Pirjo Maula otti sarjassa pronssia. N40-sarjassa soudettiin myös uusi SE-tulos, keravalaisista Elisa Aunola sijoittui viidenneksi, Piia Auranen kuudenneksi, Tarita Vähä-Vahe seitsemänneksi ja Aino Juslén kahdeksanneksi.

Päivän lopuissa lähdöissä miehet ottivat mittaa toisistaan. M50 kevyessä sarjassa Pentti Soini sijoittui hopealle. M40-sarjassa Jukka Haikonen sijoittui neljänneksi. Päivän neljännessä lähdössä todennettiin se, että pikamatkasta on kyse ja kaikki sekunnin osatkin halutaan ottaa kotiinpäin. Miehet hieman hermoilivat lähtökomentojen kanssa ja lähtö jouduttiin vilppilähtöjen takia uusimaan kolmesti, vasta neljännellä kerralla miehet pääsivät matkaan. M70 kevyessä sarjassa soutanut Jorma Lehtinen ei rikkonaista lähtöä hätkähtänyt, vaan hän paransi Suomen ennätystä ja tekikin kovan ajan, joka jäi vain puoli sekuntia ME-ajasta. M60-sarjassa Matti Reponen sijoittui neljänneksi. M50-sarjassa Jorma Niemi sijoittui kuudenneksi, Juha Karttunen kahdeksanneksi ja Kyösti Ryhänen yhdeksänneksi. Päivän viimeisessä lähdössä miesten kevyessä sarjassa hopeamitalista käytiin tiukkaa kamppailua ja André Järviö taipui pronssille vain muutaman kymmenyksen erolla, samassa sarjassa neljänneksi sijoittui Matti Tarvonen. Miesten avoimessa sarjassa Aleksi Penna sijoittui seitsemänneksi.

Sunnuntaina suomalaisessa soutuskenessä koettiin uusia tuulia, kun 10 000 metrillä naisten ja miesten avoimessa sekä kevyessä luokassa kilpailtiin myös dynaamisella soutulaitteella. Ensimmäistä kertaa matkan historiassa kilpailulaitteeksi oli valittavana Concept2 soutulaite slideilla. Slideilla soutaminen muistuttaa tekniikaltaan enemmän oikeaa vesillä soutamista ja on ystävällisempää mm. alaselälle. Dynaamiset sarjat kilpailtiin erillään ns. perinteisistä sarjoista ja niillä oli myös SM-arvo. Vanha sanonta valtamerilaivojen hitaasta kääntymisestä sopii tällä kertaa myös soutuun, sillä slide-sarjojen saaman vastaanoton perusteella on todettava, että kotimainen soutumaailma ei vielä ole valmis siirtymään askelta lähemmäksi muuta maailmaa ja ottamaan vastaan uudistuksia, jotka kansainvälisessä soutukulttuurissa ovat jo arkipäivää. Dynaamisiin sarjoihin oli keravalaisten lisäksi ilmoittautunut vain kaksi soutajaa muista seuroista. Naisten sarjassa nähtiinkin jäsentenvälinen kilpailu, jonka voiton käänsi tasaisella suorituksella itselleen Carla Urbano. Toiseksi sijoittuneen Tarita Vähä-Vaheen kiri ei aivan riittänyt. Kolmanneksi sijoittui Piia Auranen ja neljänneksi Aino Juslén. Kilpailun ensimetreillä oli selkeästi havaittavissa, että naiset ovat käyneet samassa soutuspinnissä, tekniikka oli kaikilla hyvin hallussa ja takarivi otti tahdin eturivistä 😉 Hyvin nopeasti matkan edetessä soutu toki muuttui yksilösouduksi, kuten kunnon kisassa kuuluukin.

Miesten dynaamisessa kisassa oli poisjääntejä ja matkaan lähti vain kolme miestä. Miehet etenivät yhtä matkaa, avoimessa sarjassa soutaneen Kouvolan Soutajien Timo Pursiheimon johdolla, avoimen sarjan Jukka Haikonen ja kevyen sarjan Pentti Soini soutivat hänen jäljessään tasapäisesti maaliin.

Viikonlopun sitkeimmät kestävyysurheilijat olivat Tarita Vähä-Vahe ja Jukka Haikonen, jotka dynaamisen soutunsa jälkeen osallistuivat vielä ”sileän” kisaan. Molemmilla toinen kisakymppi alkoi vain vajaan puoli tuntia dynaamisen maaliintulon jälkeen, mutta lyhyt palautumisaika ei menoa haitannut, keskivauhdin ollessa kummallakin toisella kympillä vain hieman ensimmäistä hitaampi. Jukka Haikonen sijoittui M40-sarjassa kolmanneksi ja Tarita Vähä-Vahe N40-sarjassa viidenneksi.

”Normaalikisassa” N70-sarjassa saatiin jälleen yksi SE-merkintä keravalaisten piikkiin Meeri Vaakanaisen soutaessa voittoon. Voiton nappasivat myös Ritva Reponen N60-sarjassa sekä Pirjo Maula N50-sarjassa. N40-sarjassa Elisa Aunola ei aivan ehtinyt mukaan tiukkaan mitalikamppailuun ja sijoittui neljänneksi.

Miesten sarjoissa Jorma Lehtinen voitti M70-sarjassa, mutta jäi vain muutaman sekunninkymmenyksen päähän SE-ajasta. Matti Reponen otti pronssia M60-sarjassa. M50-sarjassa Juha Karttunen sijoittui viidenneksi ja Tero Mononen seitsemänneksi. Miesten avoimessa sarjassa Aleksi Penna oli kolmas ja Andre Järviö neljäs.

Keravan Urheilijat valmistautuivat Imatran matkaan erityisesti pikamatkan startteja harjoitellen. Harjoitus tuotti selvästi tulosta ja muutamissa lähdöissä nähtiin oikein mallikkaita suorituksia oikeinajoitetuista aloitusvedoista. Nämä lähdöt herättivätkin keskustelua mahdollisesta vilppilähdöstä, mutta kisaohjelmisto on säälimätön ja se kyllä reagoi vilppilähtöihin, mikä päivän aikana hyvin havaittiinkin. Myös muilta osin hyvin valmistautuneesta joukkueesta huokui jälleen kerran yhdessä tekemisen meininki ja hyvä tsemppi.