Virtuaalikisat ovat sisäsoudun uusi musta

Koronapandemia on pakottanut etenkin sisäsoutajat uusien ratkaisuiden eteen, jotta kilpailutoiminta saadaan pidettyä edes lähellä normaalia. Sisäsoudun SM-kisat on perinteisesti soudettu talvella, mutta tänä vuonna sisäsoutukausi jäi pahasti kesken tautitilanteen vuoksi. Sisäsoutukisat siirrettiin keväältä paremman ajan toivossa loppusyksyyn. Kisajärjestäjät ja lajiliitto seurasivat silmä kovana pandemian edistymistä ja lopulta oli pakko tehdä päätös, että kisoja ei voida perinteisellä tavalla järjestää.

Virtuaalikisojen järjestämiseksi kisajärjestäjä sai avuksi hollantilaisen Time Teamin, jonka kehittämän järjestelmän avulla virtuaalikisaan oli mahdollisuus osallistua mistä tahansa, kunhan vain sai liitettyä ergon tietokoneen ja internet-yhteyden välityksellä kisajärjestelmään. Myös kilpailun seuraaminen onnistui nettisivulta ajantasaisesti. Näin kilpailuilla olikin todennäköisesti enemmän seuraajia kuin perinteiselle kisapaikalle olisi tullut katsojia. Moni seura ja kuntosali perusti koronarajoitusten sallimissa puitteissa omia kisahubejaan, joten osittain myös perinteinen kisatapahtuma kannustajineen oli pienimuotoisesti mahdollista.

Keravan Urheilijoiden kisahubina toimi CrossFit Tuusulan tilat, jossa seuran soutajat järjestävät myös sisäsoutuharjoituksensa. Isot tilat mahdollistivat hyvin laitteidensijoittamisen turvavälien mukaisesti. KeUn kisahubissa oli molempina kisapäivinä hyvä tekemisen meininki ja kisafiilikseen pääsivät mukaan myös muutamat muiden seurojen edustajat, joilla ei ollut mahdollisuutta kisata muualla. Soutajat ovat jo lähes kaikissa seuroissa melko valveutuneita SoMen käyttäjiä, joten kisoja pystyi seuraamaan nettiseurannan lisäksi myös muun muassa Facebook-ryhmissä livelähetysten välityksellä.

M 500m, avoimen ja kevyen sarjan hopeamitalistit Sami Siltala ja Pekka Lensu lähtökiihdytyksessä.

Kilpailut järjestettiin kaksipäiväisenä, lauantaina vuorossa oli 500 metrin pikamatka ja sunnuntaina 10 km:n normaalimatka, nuorilla matkana oli 5 kilometriä. Normaalimatka oli mahdollista soutaa myös dynaamisena slideilla, jolloin soutulaite asennetaan kelkkojen päälle. Dynaaminen soutu vastaa enemmän vesillä soutua ja sen suosio onkin hiljalleen kasvamassa myös Suomessa. Slideilla soudettiin ainoastaan yleisessa sarjassa. Normaaliolosuhteiden osanottajamääristä jäätiin hieman, mutta se selittynee osittain poikkeuksellisella ajankohdalla, onhan nyt peruskuntokausi juuri parhaimmillaan, joten kisa ei välttämättä sopinut kaikkien aikatauluun.

Lauantaina 500 metrin kisassa nähtiin neljä uutta Suomen ennätystä. Alle 14 vuotiaiden tyttöjen sarjassa Takon Soutajien Iiris Ijäs souti ajan 1:43.9, N40 sarjassa Team Newtonin Niina Jumppanen kirjautti uudeksi SE-lukemaksi 1:34.5 sekä alle 14 vuotiaiden poikien sarjassa SMARKin Andre Salmi kirjasi ajan 1:32.2 ja M90-sarjassa Martti Mäkelä Lappajärven Veikoista ajan 2:14.4
Sunnuntain kisassa uusia Suomen ennätyksiä soudettiin 2, P14 sarjassa Andre Salmi souti 5 km:llä ajan 19.07.8 ja sarjassa M90 Martti Mäkelä 54:43.5.

Kympin slidesoutajat maalissa. Tarita Naisten avoimen sarjan 1., Pentti Miesten kevyen sarjan 1. sekä Kristina Naisten kevyen sarjan 2.

Keravan Urheilijoilta ennätyksistä vastasi Ritva Reponen, joka souti slideillä N60 kevyen sarjan 10 kilometrin uudeksi ME:ski 45:30.6. Itse kisassa Ritva jäi niukasti neljänneksi, sillä kisassa slideilla soudettiin vain yleisissä sarjoissa.

Keravan Urheilijoiden kovimmista suorituksista vastasivat Jukka Haikonen, Pekka Lensu ja Tarita Vähä-Vahe. Jukka Haikonen souti M50 sarjassa molemmilla matkoilla hopealle, 500 metrillä hän jäi 0.8 sekuntia ja 10 kilometrillä 0.7 sekuntia voittajasta. Miesten avoimessa kevyessä sarjassa Pekka Lensu jäi 500 metrillä niukasti hopealle, mutta vei 10 kilometrillä voiton suvereenisti. Tarita Vähä-Vahe sijoittui 500 metrillä N50 sarjassa toiseksi, 10 kilometrilla slide-sarjassa hän souti naisista nopeimman ajan ja vei siten naisten avoimen sarjan voiton.

Kaikkiaan Keravan Urheilijat saivat kisoista 10 kultamitalia, yhdeksän hopaa ja kolme pronssia.