Valokuvasuunnistus 2021

Valokuvasuunnistus 2021 on päättynyt. Lumentulo huomioon ottaen vastauksia kertyi ihan hyvä määrä ja rastipisteet oli löydetty (ehkä jokeria lukuun ottamatta).

Arvonnassa onni suosi Mika Kuokkasta, joka pääsee ilmaiseksi ensi kaudella KeU:n isännöimille Keski-Uusimaa-rasteille.

Oikea vastaus löytyy oheisesta pdf-tiedostosta: VALOKUVASUUNNISTUS 2021

Keravan Urheilijat kiittää kaikkia osanottajia!

==============================================================================================

@Eravaeltaja on kiertänyt kameran kanssa Keravalla, tällä kertaa Killan ja Sompion alueella. Mukaan on otettu rasteja helpoista kohtalaisen haastaviin. Siksi maastontiedustelusta voi olla ratkaisussa apua. Alueen polkuverkosto on hyvin hyödynnettävissä, mutta joulukuun puolivälissä se oli liukas.  Lumen puuttuessa liikkuminen maastossa on vaivatonta. Kartta kattaa Sompion ja Killan alueen mittakaavassa 1:10 000.

Suunnistusradan pituus on 5560 metriä. Radalla on lähdön ja maalin lisäksi 10 rastia. Kokeneiden kuvasuunnistajien haasteeksi on asetettu vapaaehtoinen jokerirasti, joka ei sisälly ilmoitettuun ratapituuteen. Jokerirastin kuva on ohessa määritteineen:

Vapaaehtoinen jokeri (114), Rakennelman pohjoiskulma, kuvaussuunta 59°

Kokeneet voivat ratkaista tehtävän mielikuvaharjoitteluna pöydän ääressä, mutta muut saattavat joutua varmistamaan kiperimmät paikat maastosta. Hyvä varmistus on kiertää rata kokonaisuudessaan. Rastipisteissä ei ole rastilippuja, vaan rastit on merkitty maastoon pienellä valkoisella lapulla, jossa on rastin QR-koodi, jos laput vain maastossa säilyvät. Ilmoitelkaa vaikkapa sähköpostitse (reino.ruotsalainen(at)kolumbus.fi), jos lappu on mielestänne kadonnut.
Kartta ja valokuvat löytyvät oheisista tiedostoista:

Pdf-muotoiset kuvat

Käytettävä kartta pdf-muodossa

 

Miten toimia?

Rastipisteet paikannetaan kartan, valokuvien ja kompassin avulla. Rata piirretään yhdistämällä pisteet numerojärjestyksessä.

Valokuvassa rastilipulla on osoitettu rastin paikka. Rastinmääritteiden viimeisessä sarakkeessa ja kuvien alla ilmoitetaan kuvaussuunta rastilipulle ja maastokohde. Suunta on ilmoitettu asteina (0–360) myötäpäivään magneettisesta pohjoissuunnasta lähtien. Siten esim. 90 tarkoittaa suuntaa itään, 225 lounaaseen ja 360 pohjoiseen. Kuvissa näkyy myös muuta maastoa, mistä voi olla ratkaisevaa apua kohteen paikantamisessa.

Hae kartalta rastimääritteen mukaisia paikkoja. Ota kompassiin rastimääritteessä mainittu suunta. Vertaile karttaa kuvan ja kompassisuunnan avulla. Kun saat määritettyä rastin, merkitse se karttaan. Kun rastit on paikannettu, yhdistä ne radaksi. Jos radan pituus heittää ilmoitetusta, tarkastele vielä rastipisteitä. Voit varmistua oikeista rastipisteistä myös käymällä maastossa.

Jos tulostat kartan omalla tulostimella, tarkista sen mittakaava pohjois-etelä-suuntaisten viivojen etäisyydestä. Sen pitää olla 30 mm kartassa, jonka mittakaava on 1:10 000. Poikkeama mittakaavassa vaikuttaa mittaamasi radan pituuteen. Jos omaa tulostinta ei ole, tulostettu kartta voidaan pyynnöstä asettaa noutopostilaatikkoon (Laurintie 4, Kerava, ruskea postilaatikko).

Vastaaminen 17.1.2022 mennessä

Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan ilmainen osallistuminen kaikille KeU:n järjestämille Keski-Uusimaa-rasteille kaudella 2022.

Vastaamiseen on 3 vaihtoehtoa:

  • Leimaaminen rasteilla QR-koodilla antaen nimen lisäksi yhteystiedon esim. maalileimauksen kohdalla. QR-koodi sisältää linkin vastauslomakkeelle, jossa annetaan leimaajan nimi jokaisella rastilla.
  • Palauttamalla ratkaisun kirjeessä KeU:n toimistoon (Kauppakaari 11 / Nikkarinkuja, 04200 Kerava) 17.1.2022 mennessä.
  • Käyttämällä ns. koordinaattileimausta, jos puhelimessa on riittävän tarkka paikannin. Tässä vaihtoehdossa vastaaminen tapahtuu linkissä: https://napapiiri.webnode.fi/omatoimisuunnistus/kuvasuunnistus/ Tämä vaihtoehto sopii aloitteleville suunnistajille, koska sovellus ilmoittaa koko ajan etäisyyden lähimpään rastiin. Sovellus piippaa, kun leimaaja on alle 20 m päässä rastista. Lopuksi maalissa ilmoitetaan vastauslomakkeella leimaajan yhteystiedot.