Valokuvasuunnistus 2019

VALOKUVASUUNNISTUS 2019-2020

Valokuvasuunnistuksen ratkaisu:

Arvonnassa voittivat kaksi ilmaista osallistumista Keski-Uusimaa-rasteille: Raimo Alm, Martti Hyrylä, Marja Laurila, Pekka Muukkonen ja Reino Ruotsalainen. Rastisetelit postitetaan voittajille.

————————————————————————————————————————————————–

Julkaisemme suunnistuspähkinän purtavaksi nyt kuudennen kerran. Keravan Urheilijoiden Kari Huttunen on kiertänyt kameran kanssa Keravalla, tällä kertaa Killan alueella. Tehtävään on kuvattu rasteja helpoista kohtalaisen haastaviin. Siksi maastontiedustelusta voi olla ratkaisussa apua. Alueen polkuverkosto on hyvin hyödynnettävissä – ei kuitenkaan aina aivan rastille asti.  Toistaiseksi lumen puuttuessa liikkuminen maastossa on vaivatonta.

Suunnistusradan pituus on 4730 metriä. Radalla on lähdön ja maalin ohella 12 rastia. Radan muoto ei olennaisesti poikkea tavanomaisesta suunnistusradasta. Karttana on Killan kartta, mittakaavassa 1:10 000. Siinä on mukana myös osia ns. pullautuskartasta, jonka maastokuvaus perustuu lähinnä korkeuskäyriin ja se voi poiketa melkoisesti tavanomaisesta suunnistuskartasta. Tämä on syytä huomioida, vaikkakaan se ei ole esteenä löytää kuvarastit.

Tehtävän voi ratkaista mielikuvaharjoitteluna pöydän ääressä tai kiperimmät paikat voi käydä varmistamassa maastosta. Hyvä vaihtoehto on toki kiertää rata kokonaisuudessaan. Rastipisteissä ei ole rastilippuja, vaan rastit on merkitty maastoon pienellä punaisella kuitunauhalla.

Kartta ja valokuvat löytyvät internetistä Keravan Urheilijoiden suunnistusjaoston sivuilta.

Miten toimia?

Rastipisteet paikannetaan kartan, valokuvien ja kompassin avulla. Rata piirretään yhdistämällä pisteet numerojärjestyksessä.

Valokuvassa rastilipulla on osoitettu rastin paikka. Rastinmääritteissä ilmoitetaan kuvaussuunta rastilipulle ja maastokohde. Suunta ilmoitetaan asteina (0–360). Siten esim. 90 tarkoittaa suuntaa itään, 225 lounaaseen ja 360 pohjoiseen. Kuvissa näkyy myös muuta maastoa, mistä voi olla ratkaisevaa apua kohteen paikantamisessa.

Hae kartalta rastimääritteen mukaisia paikkoja. Ota kompassiin rastimääritteessä mainittu suunta. Vertaile karttaa kuvan ja kompassisuunnan avulla. Kun saat määritettyä rastin, merkitse se karttaan. Kun rastit on paikannettu, yhdistä ne radaksi. Jos radan pituus heittää ilmoitetusta, tarkastele vielä rastipisteitä. Voit varmistua oikeista rastipisteistä myös käymällä maastossa. Rastipaikat on merkitty maastoon punaisella kuitunauhalla.

Jos tulostat kartan omalla tulostimella, tarkista sen mittakaava pohjois-eteläsuuntaisten viivojen etäisyydestä. Sen pitää olla 30 mm kartassa, jonka mittakaava on 1:10 000. Poikkeama mittakaavassa vaikuttaa mittaamasi radan pituuteen.

Pdf-muotoiset kuvat löytyvät kahdesta tiedostosta: VALOKSUUNN2019-kuvat L-7 ja valokuvas2019-kuvat 8-M

Käytettävä kartta pdf-muodossa: Valokuvasuunnistuksen kartta 2019

Käytettävä kartta jpg-muodossa löytyy tästä linkistä.

Jos jollakin ei ole mahdollisuutta tulostaa itselleen verkkosivulta kilpailun karttaa, sellaisen voi noutaa Keski-Uusimaan toimituksesta (Klaavolantie 5, Tuusula).

Palkintoina arvotaan 10 kpl Keski-Uusimaa -rastien vapaaseteleitä. Vastaukset voi palauttaa Keski-Uusimaa -lehden toimitukseen 12.1.2020 mennessä kirjeitse merkinnällä ”Valokuvasuunnistus 2019”. Tulokset julkaistaan valokuvasuunnistuksen verkkosivulla viikolla 3/2020.

LÄHTÖ

RASTI 1     RASTI 2

RASTI 3     RASTI 4

RASTI 5     RASTI 6

RASTI 7     RASTI 8

RASTI 9     RASTI 10

RASTI 11   RASTI 12

MAALI    MÄÄRITTEET  Viimeisessä sarakkeessa on kuvaussuunta asteina.

Määritteet pdf-muodossa: Valokuvasuunnistus 2019 rastinmääritteet