Valokuvasuunnistus 2020

Keravan Urheilijoiden Kari Huttunen on kiertänyt kameran kanssa Keravalla, tällä kertaa Ahjo-Talma -alueella. Tehtävään on kuvattu rasteja helpoista kohtalaisen haastaviin. Siksi maastontiedustelusta voi olla ratkaisussa apua. Alueen polkuverkosto on hyvin hyödynnettävissä – ei kuitenkaan aina aivan rastille asti.  Lumen puuttuessa liikkuminen maastossa on vaivatonta.

Suunnistusradan pituus on 5450 metriä. Radalla on lähdön (= maali) ohella 11 rastia. Karttana on Ahjo-Talma, mittakaavassa 1:10 000.

Tehtävän voi ratkaista mielikuvaharjoitteluna pöydän ääressä tai kiperimmät paikat voi käydä varmistamassa maastosta. Hyvä vaihtoehto on toki kiertää rata kokonaisuudessaan. Rastipisteissä ei ole rastilippuja, vaan rastit on merkitty maastoon pienellä punaisella kuitunauhalla. Nyt rastit on varustettu myös QR-koodilapuilla, jos ne vain maastossa säilyvät.
Kartta ja valokuvat löytyvät ohesta.

Miten toimia?

Rastipisteet paikannetaan kartan, valokuvien ja kompassin avulla. Rata piirretään yhdistämällä pisteet numerojärjestyksessä.

Valokuvassa rastilipulla on osoitettu rastin paikka. Rastinmääritteissä ilmoitetaan kuvaussuunta rastilipulle ja maastokohde. Suunta ilmoitetaan asteina (0–360). Siten esim. 90 tarkoittaa suuntaa itään, 225 lounaaseen ja 360 pohjoiseen. Kuvissa näkyy myös muuta maastoa, mistä voi olla ratkaisevaa apua kohteen paikantamisessa.

Hae kartalta rastimääritteen mukaisia paikkoja. Ota kompassiin rastimääritteessä mainittu suunta. Vertaile karttaa kuvan ja kompassisuunnan avulla. Kun saat määritettyä rastin, merkitse se karttaan. Kun rastit on paikannettu, yhdistä ne radaksi. Jos radan pituus heittää ilmoitetusta, tarkastele vielä rastipisteitä. Voit varmistua oikeista rastipisteistä myös käymällä maastossa. Rastipaikat on merkitty maastoon punaisella kuitunauhalla.

Jos tulostat kartan omalla tulostimella, tarkista sen mittakaava pohjois-eteläsuuntaisten viivojen etäisyydestä. Sen pitää olla 30 mm kartassa, jonka mittakaava on 1:10 000. Poikkeama mittakaavassa vaikuttaa mittaamasi radan pituuteen.

Pdf-muotoiset kuvat löytyvät tiedostosta: KORONArastit 2020

Huom. Korjaus rastin 10 kuvaussuuntaan: sen pitää olla 190 (ei 130)!

Käytettävä kartta pdf-muodossa: KORONA -valokuvasuunnistuksen kartta

Käytettävä kartta ja rastinmääritteet tehdään jpg-muotoon, jos niillä on kysyntää.