Valokuvasuunnistus 2020

[Tämä viime keväinen valokuvasuunnistus on päättynyt. Linkki ratkaisuun: Korona-valokuvasuunnistus . Jouluisen valokuvasuunnistuksen ratkaisu löytyy sivulla alempana.]

Keravan Urheilijoiden Kari Huttunen on kiertänyt kameran kanssa Keravalla, tällä kertaa Ahjo-Talma -alueella. Tehtävään on kuvattu rasteja helpoista kohtalaisen haastaviin. Siksi maastontiedustelusta voi olla ratkaisussa apua. Alueen polkuverkosto on hyvin hyödynnettävissä – ei kuitenkaan aina aivan rastille asti.  Lumen puuttuessa liikkuminen maastossa on vaivatonta.

Suunnistusradan pituus on 5450 metriä. Radalla on lähdön (= maali) ohella 11 rastia. Karttana on Ahjo-Talma, mittakaavassa 1:10 000.

Tehtävän voi ratkaista mielikuvaharjoitteluna pöydän ääressä tai kiperimmät paikat voi käydä varmistamassa maastosta. Hyvä vaihtoehto on toki kiertää rata kokonaisuudessaan. Rastipisteissä ei ole rastilippuja, vaan rastit on merkitty maastoon pienellä punaisella kuitunauhalla. Nyt rastit on varustettu myös QR-koodilapuilla, jos ne vain maastossa säilyvät. Lähdöstä/maalista QR-lappu on kadonnut. Muilla rasteilla ne olivat vielä paikoillaan marraskuun lopussa. Rastin 8 QR-koodi voi olla jo kehnohko (vaati puhdistusta ennenkuin lukeminen onnistui).
Kartta ja valokuvat löytyvät ohesta.

Miten toimia?

Rastipisteet paikannetaan kartan, valokuvien ja kompassin avulla. Rata piirretään yhdistämällä pisteet numerojärjestyksessä.

Valokuvassa rastilipulla on osoitettu rastin paikka. Rastinmääritteissä ilmoitetaan kuvaussuunta rastilipulle ja maastokohde. Suunta ilmoitetaan asteina (0–360). Siten esim. 90 tarkoittaa suuntaa itään, 225 lounaaseen ja 360 pohjoiseen. Kuvissa näkyy myös muuta maastoa, mistä voi olla ratkaisevaa apua kohteen paikantamisessa.

Hae kartalta rastimääritteen mukaisia paikkoja. Ota kompassiin rastimääritteessä mainittu suunta. Vertaile karttaa kuvan ja kompassisuunnan avulla. Kun saat määritettyä rastin, merkitse se karttaan. Kun rastit on paikannettu, yhdistä ne radaksi. Jos radan pituus heittää ilmoitetusta, tarkastele vielä rastipisteitä. Voit varmistua oikeista rastipisteistä myös käymällä maastossa. Rastipaikat on merkitty maastoon punaisella kuitunauhalla.

Jos tulostat kartan omalla tulostimella, tarkista sen mittakaava pohjois-eteläsuuntaisten viivojen etäisyydestä. Sen pitää olla 30 mm kartassa, jonka mittakaava on 1:10 000. Poikkeama mittakaavassa vaikuttaa mittaamasi radan pituuteen.

Pdf-muotoiset kuvat löytyvät tiedostosta: KORONArastit 2020

Huom. Korjaus rastin 10 kuvaussuuntaan: sen pitää olla 190 (ei 130)!

Käytettävä kartta pdf-muodossa: KORONA -valokuvasuunnistuksen kartta


Joulukuun valokuvasuunnistus 2020 on päättynyt

Tämän kuvasuunnistuksen ratkaisu löytyy linkistä JOULUKUUN VALOKUVASUUNNISTUS 2020

Niin kuin moni varmaan huomasi, kyseessä olivat lähtöä ja maalia lukuun ottamatta Keravalla olevat rauhoitetut luonnonmuistomerkit. Tämä varmaan helpotti ratkaisua huomattavasti. 

Keravan Urheilijat kiittää kaikkia kuvasuunnistajia aktiivisuudesta!


Keravan Urheilijoiden joulukuinen valokuvasuunnistus toteutetaan tällä kertaa kaupunkialueella.

Suunnistusradan pituus on noin 10420 metriä. Radalla on lähdön ja maalin lisäksi 6 rastia. Karttana on ns. pullautuskartta mittakaavassa 1:15 000.

Tehtävän voi ratkaista mielikuvaharjoitteluna pöydän ääressä tai kiperimmät paikat voi käydä varmistamassa maastosta. Rastipisteitä ei ole tällä kertaa merkitty maastoon mitenkään, koska pari rastia sijaitsee pihoissa, jonne ei ole syytä mennä. Valokuvat ja niihin merkityt rastiliput yksilöivät kohteen riittävän hyvin. Kartta ja valokuvat löytyvät oheisista linkeistä. Kartalla rastipisteet saattavat erottua hyvällä suurennuslasilla.

Miten toimia?

Toimintaohjeet ovat samanlaiset kuin kevään koronasuunnistuksessa yllä. Kohteet tai niiden varjot näkyvät Keravan kaupungin ortokuvilla (https://kartta.kerava.fi ).

Jos tulostat kartan omalla tulostimella, tarkista sen mittakaava. Mikäli kartta täyttää A4-arkin pienin marginaalein, sen mittakaava on 1:15 000. Karttapinnan leveys maastossa on noin 2958 m ja korkeus noin 4129 m. Poikkeama mittakaavassa vaikuttaa mittaamasi radan pituuteen.

Pdf-muotoiset kuvat löytyvät tiedostosta: Joulukuun valokuvat

Käytettävä kartta pdf-muodossa: KUVASUUNNISTUS 2020 pullautuskartalla

Käytettävä kartta voidaan tehdä myös jpg-muotoon, jos sitä tarvitaan karttatiedostoksi.

Mikäli omaa tulostinta ei ole, voit ostaa kartan ja/tai kuvat KeU:n toimistosta (Kauppakaari 11) sopimalla toimituksesta (reino.ruotsalainen(at)kolumbus.fi). Molempien kappalehinta on 5 euroa (yht. 10 euroa).