Valokuvasuunnistus 2018

Keski-Uusimaa julkaisee suunnistuspähkinän purtavaksi vuoden alussa nyt neljännen kerran. Keravan Urheilijoiden Kari Huttunen on kiertänyt kameran kanssa Keravalla, tällä kertaa Kaskelan alueella. Tehtävään on kuvattu rasteja helpoista kohtalaisen haastaviin. Siksi maastontiedustelusta voi olla ratkaisussa apua. Alueen polkuverkosto on hyvin hyödynnettävissä – ei kuitenkaan aina aivan rastille asti.  Toistaiseksi melko vähälumisena talvena liikkuminen maastossa on vaivatonta.

Suunnistusradan pituus on 3 550 metriä. Karttana on Haukkavuoren mukaan nimetty kartta, mittakaavassa 1:10 000. Kartta on päivitetty kesällä 2017.

Tehtävän voi ratkaista mielikuvaharjoitteluna pöydän ääressä tai kiperimmät paikat voi käydä varmistamassa maastosta. Hyvä vaihtoehto on toki kiertää rata kokonaisuudessaan. Rastipisteissä ei ole rastilippuja, vaan pieni maalarinteipin pala, jossa lukee ”K2”.

Kartta ja valokuvat löytyvät internetistä Keravan Urheilijoiden suunnistusjaoston sivuilta. Kartan voi hakea myös Keski-Uusimaa-lehden toimitalosta (Klaavolantie 5, Tuusula) asiakaspalvelun aukioloaikoina (arkisin kello 8–16).

Ratkaisun voi palauttaa Keski-Uusimaa-lehden urheilutoimitukseen joko tuomalla lehtitalon asiakaspalveluun tai lähettämällä postissa keskiviikkoon 31.1.2018 mennessä (PL 52, 04301 Tuusula. Kuoreen merkintä Kuvasuunnistus). Vastanneiden kesken arvotaan palkintoja, joten yhteystiedot kannattaa laittaa ratkaisun oheen.

Oikea ratkaisu julkaistaan Keski-Uusimaa -lehden urheilusivuilla 6.2.2018.

Miten toimia?

Rastipisteet paikannetaan kartan, valokuvien ja kompassin avulla. Rata piirretään yhdistämällä pisteet numerojärjestyksessä.

Valokuvassa rastilipulla on osoitettu rastin paikka. Rastimääritteessä ilmoitetaan kuvaussuunta rastilipulle ja maastokohde. Suunta ilmoitetaan asteina (0–360). Siten esim. 90 tarkoittaa suuntaa itään, 225 lounaaseen ja 360 pohjoiseen. Kuvissa näkyy myös muuta maastoa, mistä voi olla ratkaisevaa apua kohteen paikantamisessa.

Hae kartalta rastimääritteen mukaisia paikkoja. Ota kompassiin rastimääritteessä mainittu suunta. Vertaile karttaa kuvan ja kompassisuunnan avulla. Kun saat määritettyä rastin, merkitse se karttaan. Kun rastit on paikannettu, yhdistä ne radaksi. Jos radan pituus heittää ilmoitetusta, tarkastele vielä rastipisteitä. Oikea rata on tavanomaisen suunnistusradan muotoinen. Voit varmistua oikeista rastipisteistä myös käymällä maastossa. Rastipaikat on merkitty teipinpalalla, jossa tunnus ”K2”.

Jos tulostat kartan omalla tulostimella, tarkista sen mittakaava pohjois-eteläsuuntaisten viivojen etäisyydestä. Sen pitää olla 25 mm kartassa, jonka mittakaava on 1:10 000. Poikkeama mittakaavassa vaikuttaa mittaamaasi radan pituuteen.

PDF-muotoiset kuvat löytyvät isompina tiedostosta: KUVASUUNNISTUS 2017

Käytettävä kartta pdf-muodossa: Haukkavuori 1:10 000

Editoijan huomautus: Rasti 5 on noin 10 m päässä kartan osoittamasta rastimääritteen mukaisesta pisteestä

VALOKUVASUUNNISTUKSEN RATKAISU on esitetty oheisessa pdf-muotoisessa tiedostossa:

Haukkavuori

Keski-Uusimaa 6.2.2018