Valokuvasuunnistus 2018-2019

Valokuvasuunnistuksen ratkaisu: VALOKUVASUUNNISTUS 2018

Voittajat:

  • Keski-Uusimaalehden vuosikerta: Reino Ruotsalainen
  • Viisi ilmaista osallistumiskertaa KU-rasteille: Jukka Salonen ja Heikki Laakso.
  • KU-rastien haluttu putkihuivi: Sisko Mikkonen, Seppo Kuokkanen, Martti Hyrylä, Jorma Järvinen, Jarmo Karvinen.

———————————————————————————————————————

Julkaisemme suunnistuspähkinän purtavaksi nyt viidennen kerran. Keravan Urheilijoiden Kari Huttunen on kiertänyt kameran kanssa Keravalla, tällä kertaa Tuomalansuon alueella. Tehtävään on kuvattu rasteja helpoista kohtalaisen haastaviin. Siksi maastontiedustelusta voi olla ratkaisussa apua. Alueen polkuverkosto on hyvin hyödynnettävissä – ei kuitenkaan aina aivan rastille asti.  Toistaiseksi lumen puuttuessa liikkuminen maastossa on vaivatonta.

Suunnistusradan pituus on 5090 metriä. Karttana on Tuomalansuon kartta, mittakaavassa 1:10 000. Karttaa on päivitetty viime vuonna.

Tehtävän voi ratkaista mielikuvaharjoitteluna pöydän ääressä tai kiperimmät paikat voi käydä varmistamassa maastosta. Hyvä vaihtoehto on toki kiertää rata kokonaisuudessaan. Rastipisteissä ei ole rastilippuja, vaan rastit on merkitty maastoon punaisella kuitunauhalla.

Kartta ja valokuvat löytyvät internetistä Keravan Urheilijoiden suunnistusjaoston sivuilta.

Vastaus tulee toimittaa Keski-Uusimaa-lehden urheilutoimitukseen (PL 52, 04301 Tuusula) viimeistään 11.01.2019. Vastanneiden kesken arvotaan palkintoja.

Oikea vastaus julkaistaan verkkosivulla ja Keski-Uusimaa-lehdessä noin 14.01.2019.

Miten toimia?

Rastipisteet paikannetaan kartan, valokuvien ja kompassin avulla. Rata piirretään yhdistämällä pisteet numerojärjestyksessä.

Valokuvassa rastilipulla on osoitettu rastin paikka. Rastimääritteessä ilmoitetaan kuvaussuunta rastilipulle ja maastokohde. Suunta ilmoitetaan asteina (0–360). Siten esim. 90 tarkoittaa suuntaa itään, 225 lounaaseen ja 360 pohjoiseen. Kuvissa näkyy myös muuta maastoa, mistä voi olla ratkaisevaa apua kohteen paikantamisessa.

Hae kartalta rastimääritteen mukaisia paikkoja. Ota kompassiin rastimääritteessä mainittu suunta. Vertaile karttaa kuvan ja kompassisuunnan avulla. Kun saat määritettyä rastin, merkitse se karttaan. Kun rastit on paikannettu, yhdistä ne radaksi. Jos radan pituus heittää ilmoitetusta, tarkastele vielä rastipisteitä. Voit varmistua oikeista rastipisteistä myös käymällä maastossa. Rastipaikat on merkitty maastoon punaisella kuitunauhalla.

Jos tulostat kartan omalla tulostimella, tarkista sen mittakaava pohjois-eteläsuuntaisten viivojen etäisyydestä. Sen pitää olla 30 mm kartassa, jonka mittakaava on 1:10 000. Poikkeama mittakaavassa vaikuttaa mittaamasi radan pituuteen.

PDF-muotoiset kuvat löytyvättiedostosta: VALOKUVASUUNNISTUS 2018-2019

Käytettävä kartta pdf-muodossa: VALOKUVASUUNNISTUS 2018 1:10 000