Valokuvasuunnistus 2023

@Eravaeltaja on kiertänyt kameran kanssa Keravalla, tällä kertaa Ahjon suunnalla. Mukaan on otettu rasteja helpoista kohtalaisen haastaviin. Siksi maastontiedustelusta voi olla ratkaisussa apua. Lumen puuttuessa liikkuminen maastossa on vaivatonta. Kartta kattaa Keupirtin ympäristön mittakaavassa 1:10000.

Suunnistusradan pituus on 4850 metriä. Radalla on lähdön ja maalin lisäksi 10 rastia. Kokeneiden kuvasuunnistajien haasteeksi on asetettu vapaaehtoinen jokerirasti, joka ei sisälly ilmoitettuun ratapituuteen. Jokerirastin kuva löytyy kuvatiedoston viimeiseltä sivulta: Vapaaehtoinen jokeri (96), kumpare, kuvaussuunta 54°.

Kokeneet voivat ratkaista tehtävän mielikuvaharjoitteluna pöydän ääressä, mutta muut saattavat joutua varmistamaan kiperimmät paikat maastosta. Hyvä varmistus on kiertää rata kokonaisuudessaan. Rastipisteissä ei ole rastilippuja, vaan rastit on merkitty maastoon pienellä valkoisella lapulla, jossa on rastin QR-koodi, jos laput vain maastossa säilyvät. Ilmoitelkaa vaikkapa sähköpostitse (reino.ruotsalainen(at)kolumbus.fi), jos lappu on mielestänne kadonnut.
Kartta ja valokuvat löytyvät oheisista tiedostoista:

Pdf-muotoiset kuvat                              Käytettävä kartta pdf-muodossa

Miten toimia?

Rastipisteet paikannetaan kartan, valokuvien ja kompassin avulla. Rata piirretään yhdistämällä pisteet numerojärjestyksessä.

Valokuvassa rastilipulla on osoitettu rastin paikka. Rastinmääritteiden viimeisessä sarakkeessa ilmoitetaan kuvaussuunta rastilipulle. Suunta on ilmoitettu asteina (0–360) myötäpäivään magneettisesta pohjoissuunnasta lähtien. Siten esim. 90 tarkoittaa suuntaa itään, 225 lounaaseen ja 360 pohjoiseen. Kuvissa näkyy myös muuta maastoa, mistä voi olla ratkaisevaa apua kohteen paikantamisessa.

Hae kartalta rastinmääritteen mukaisia paikkoja. Ota kompassiin rastinmääritteessä mainittu suunta. Vertaile karttaa kuvan ja kompassisuunnan avulla. Kun saat määritettyä rastin, merkitse se karttaan. Kun rastit on paikannettu, yhdistä ne radaksi. Jos radan pituus heittää ilmoitetusta, tarkastele vielä rastipisteitä. Voit varmistua oikeista rastipisteistä myös käymällä maastossa.

Jos tulostat kartan omalla tulostimella, tarkista sen mittakaava pohjois-etelä-suuntaisten viivojen etäisyydestä. Sen pitää olla 30 mm kartassa, jonka mittakaava on 1:10000. Poikkeama mittakaavassa vaikuttaa mittaamasi radan pituuteen. Jos omaa tulostinta ei ole, tulostettu kartta voidaan pyynnöstä asettaa Keupirtin postilaatikkoon (Saviniementie 5, Kerava, sininen postilaatikko saunan oven vieressä).

Vastaaminen 9.1.2024 mennessä

Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan ilmainen osallistuminen kaikille KeU:n järjestämille Keski-Uusimaa-rasteille kaudella 2024.

Vastaamiseen on 2 vaihtoehtoa:

  • Leimaaminen rasteilla QR-koodilla antaen nimen lisäksi yhteystiedon esim. maalileimauksen kohdalla. QR-koodi sisältää linkin vastauslomakkeelle, jossa annetaan leimaajan nimi jokaisella rastilla.
  • Palauttamalla ratkaisu kirjeessä KeU:n toimistoon (Kauppakaari 11 / Nikkarinkuja, 04200 Kerava) 9.1.2024 mennessä.