Ratamestarin lausunto

Nietoon kevätkisa 29.-30.4.2023

Keravan Urheilijat yhdessä Askolan Urheilijoiden kanssa järjesti FinnSpring -suunnistuksen Askolan Nietoonmetsässä keväällä 2022. Lunta oli silloin vielä maastossa paikoin runsaastikin ja mm. henkilökohtaisten matkojen WRE-arvo jouduttiin perumaan. Nyt samaa maastoa päästään hyödyntämään onneksi paljon kesäisemmässä tilanteessa. Lunta on maastossa viikkoa ennen kilpailuja vain paikoitellen ja sulaminen näyttää vielä etenevän, joten kisat päästäneen juoksemaan lumettomissa olosuhteissa. 

Kilpailukeskus on tuotu maastoon, joten kaikki radat ovat täyttä suunnistusta alusta loppuun. Lasten radat pääsevät sijoittuvat enimmäkseen polkurikkaammalle kangasalueelle, jossa tossut eivät paljoa kastu ja eteneminen on paikoin vauhdikastakin. Maaston suurin osa on alueelle tyypillistä kallioalueiden täyttämää enimmäkseen hyväkulkuista havumetsää. Metsäautoteitä ja polkujakin maastossa on, mutta myös laajempia täysin poluttomia alueita. Vaikka metsänhoidollisiakin alueita löytyy, kulkukelpoisuus on enimmäkseen hyvää ja kevään lehdettömyys huomioidenkin keskivauhti huippusuunnistajilla saattaa nousta nopeammaksi kuin 6 min/km. Maasto sijaitsee n. 20 km päässä 2023 Porvoo Borgå Jukolan maastosta, joten maastotyypissä on paljon samaa. Oikein nautittava suunnistusmaasto!

Kartta on Janne Weckmanin laatutyötä vuodelta 2021 ja karttaan on keväällä 2023 lumien sulettua täydennetty muutama uusi hakkuualue ja polkukin. H/D50 sarjasta lähtien tarjolla on 1:7500 mittakaava samoin kuin RR- ja TR -radoilla. Muilla sarjoilla mittakaava on 1:10 000. 

Lasten radat ovat nuoren ratamestarin Topias Muukkosen käsialaa ja radat ovat turvallisen polkuverkoston alueella, jossa näkyvyys on hyvää. Nuorten  ja pääsarjojen radat on suunnitellut Matti Kallio, kun kypsempään ikään ehtineiden radat ovat Timo Sirolan ideoimia. Nuorten ja aikuisten radat liikkuvat useamman eri maastotyypin alueella ja radat ovat vanhan kunnon pitkän matkan ratoja sisältäen pitkiä rastivälejä reitinvalintoineen. Turhia rasteja on pyritty karsimaan, joten radat ovat nykytyyliin verrattuna hieman vähärastisia. 

Sunnuntain (30.4.) lähikilpailussa on tarjolla useita eri matkavaihtoehtoja ilman sarjajakoja. Vain 2,5 km rata liikkuu täysin polkuverkoston sisällä ja 3,5 km rata on myös hieman helpompi. Pisimmät radat 8 ja 10 km ovat 1:10 000 mittakaavassa, muita ratoja saa myös 1:7500 mittakaavassa.  

Tervetuloa nauttimaan keväisestä Nietoonmetsästä!

Timo Sirola

ratamestariryhmän johtaja