SK Uuden Roosa Muukkonen suunnisti erinomaisesti nuorten EM-kilpailuissa Bulgariassa – henkilökohtaisissa 5. ja 6. sija ja viestissä kultaa

Kuvassa suunnistuksen nuorten EM-kilpailuiden 16-vuotiaiden sarjassa kultaa voittanut joukkue – vasemmalta Lotta Laakso, Roosa Muukkonen ja Iida Koskinen. Kuva: Milka Reponen

Suunnistuksen nuorten EM-kilpailut järjestettiin juhannuksena Velingradissa Bulgariassa. Kilpailuissa on sarjat 16- ja 18-vuotiaille tytöille ja pojille. Kukin maa saa ilmoittaa 4 urheilijaa/sarja. Osallistujia oli kussakin sarjassa 80-100 nuorta. Kilpailumatkat olivat sprintti, pitkä matka ja viesti.

Joukkueen valitsemiseksi järjestettiin touko- ja kesäkuussa neljä erillistä katsastuskilpailua. Keravalainen (SK Uutta edustava) Roosa Muukkonen pääsi edustamaan Suomea 16-vuotiaiden tyttöjen sarjaan. Joukkue matkusti kilpailupaikalle pari päivää ennen kilpailuiden alkamista, jotta nuoret pääsivät tutustumaan maastotyyppiin, joka eroaa huomattavasti siitä, mihin Suomessa on totuttu. Varsinkin pitkällä matkalla oli tarjolla todella paljon mäkiä ja niissä haastavia rastipisteitä.

Kilpailut alkoivat sprintillä ja suomalaisten panos oli hyvä, tuloksena heti neljä mitalia. Roosa lähti kilpailuihin ilman suuria odotuksia, koska tämä oli ensimmäinen kerta tämän tason kilpailuissa – tuloksena oli heti hieno kuudes sija, tappiota voittajalle tuli 53 sekuntia. Suoritukseen mahtui muutama pieni virhe ja yksi huolimaton muurin väärälle puolelle ajautuminen, johon kului jopa 20 sekuntia.

Pitkällä matkalla suomalaisten menestys jatkui taas hyvänä, tuloksena kolme mitalia. Roosa jatkoi 16-vuotiaiden tyttöjen parhaana suomalaisena sijoittuen viidenneksi. Eroa voittajaan tuli 4.50, mutta hopeaan vain kaksi minuuttia. Vähintään parin minuutin verran aikaa meni hukkaan yhdellä rastivälillä, kun Roosa ajautui tiheään piikkipusikkoon. Sen lisäksi tuli muutamia virheitä rastien lähellä. Rata ja maasto olivat haastavia, joten ilman virheitä ei monikaan radasta selvinnyt, joten Roosan lopputulos oli pienistä virheistä huolimatta hieno. Samalla täyttyi kisamatkan tärkein tavoite eli pääseminen Suomen viestijoukkueeseen, johon mahtui vai kolme suunnistajaa kussakin ikäluokassa.

Viimeinen kilpailu oli viesti ja se onnistui Suomen 16-vuotiailta tytöiltä aivan loistavasti. Kentien pienoisena ennakkosuosikkina kilpailuun lähteneet Sveitsin tytöt tekivät pitkin matkaa pieniä virheitä ja Suomen tytöt pysyivät koko matkan heidän kanssaan kärkikamppailussa. Muut joukkueet tippuivat hiljalleen useiden minuuttien päähän. Aloitusosuudelta Lotta Laakso tuli ihan Sveitsin kannoilla toisena vaihtoon. Toisella osuudella Roosa tuli kärjessä vaihtoon ja Sveitsi oli jäänyt 20 sekunnin päähän. Ankkuriosuudella Iida Koskinen kamppaili tasaisesti Sveitsin kanssa, mutta onnistui lopussa jättämään Sveitsin ankkurin 45 sekunnin päähän ja tytöt saivat tuuletella loppusuoralla voittajina.  Viestin radoilla oli paljon rasteja ja maasto oli avoimempaa, joten suunnistus oli pitkän matkan maastoa tutumpaa suomalaisille. Suomalaisten tyttöjen viestimenestys oli upea, kun myös 18-vuotiaat tytöt suunnistivat voittoon.

Kaiken kaikkiaan kilpailuista tuli Suomelle yhdeksän mitalia, mikä on yksi parhaista tuloksista nuorten EM-kilpailuiden historiassa.

Teksti: Eveliina Muukkonen