Ergomaratonilla helle lämmitti kilpailijoita

Vuoden 2019 Ergomaraton soudettiin lauantaina kesäisessä säässä. Tapahtumapaikkana toimineella Gustavelundin terassilla viilennys oli maratonmatkoilla todellakin tarpeen, sillä lämpötilat nousivat auringossa hellelukemiin. Helteinen ja lähes tuuleton kelinäkyi myös ajoissa ja ergomaralle tuttu ennätysiloittelu jäi tällä kertaa maltillisemmaksi. Toki ennätyksiäkin tehtiin lauantain aikana kaikkiaan 4 kpl, joista yksi “sivulajissa” eli SkiErgissä.

Aamun lämpötila oli vielä siedettävä, n. + 13 astetta ja ensimmäisen lähdön soutajat saivat aloittaa soutunsa ihan rivakasti pysyäkseen lämpimänä. Lämpötila nousi kuitenkin nopeasti ja puolen päivän aikoihin oltiinkin jo yli kahdenkymmenen asteen lämpötiloissa. Iltapäivällä soutajia vilvoiteltiin vedellä ja jos jonkinmoisilla tuuletus- ja varjostuskonsteilla. Isoimmilta ongelmilta kuitenkin vältyttiin ja kaikki soutajat nousivat laitteilta omin jaloin. Lämpötila näkyi kuitenkin tuloksissa, puolimaratonin ajat olivat noin 2 – 3 minuuttia hitaampia ja maratonin ajat 3-4 minuuttia hitaampia kuin yleensä. Keliä tämän vuoden ergomaralla voi kutsua jopa ääriolosuhteiksi. Normaalisti lämpötila on pyörinyt 5 – 10 asteen hujakoilla. Hyvässä muistissa on vielä kahden vuoden takainen kisa Löylyn terassilla, jolloin soutajia suojattiin sateelta ja rakeilta lämpötilan ollessa lähellä nollaa.

Kisassa oli kolme eri laitevaihtoa, staattinen Concept2, dynaaminen Concept2 eli C2 slideilla ja RP3. Ensimmäistä kertaa laitteilla oli mahdollista myös soutaa samassa sarjassa; dynaamisilla laitteilla soutaville lisättiin loppuaikaan 1%, jolla kompensoitiin dynaamisella laitteella saatavaa etua.

Päivän kilpailu-urakka alkoi klo 8:30, jolloin kolme sinnikästä naista lähti matkaan. Naisista kahdella matkana oli kokonainen maraton, 42 195 metriä. Puoli tuntia myöhemmin matkaan lähti avoimen painoluokan miehiä maratoninmittaiselle matkalleen ja tuntia myöhemmin kaikki soutupaikat olivatkin täynnä, kun joukko naisia lähti puolimaratonille.

Maratonia taittaneet naiset aloittivat rivakasti, ja molempien puolivälin aika oikeutti lopulta puolimaratonin SM-sarjoissa kolmanteen sijaan. Loppua kohdenkaan vauhti ei sanottavasti hyytynyt ja viimeisillä metreillä molemmat naiset kannustusten saattelemina potkivat hyvävoimaisina reilusti alle kahden minuutin lukemia tauluun. Sodankylästä Tuusulaan matkustanut Anne Rautio souti naisten avoimessa sarjassa maratonin aikaan 3:01:16,1. N40 -sarjassa Keravan Urheilijoiden Tarita Vähä-Vahe souti ajan 3:15:40,1, dynaamisen laitteen “aikasakko” huomioiden Taritan tilastoaika oli 3:17:37,5

Yhdeksältä startanneet miehet muodostivat heti alkumatkasta rintarinnan eteneviä kilpailupareja. RP3:lla vierekkäin, joskin eri sarjoissa soutaneet SMARKin Teemu Salonen (MOpen) ja KeU:n Jukka Haikonen (M40) taittoivat matkaa lähes samoilla keskivauhdeilla. Teemu kiristi lopussa hieman edelle. Vaikka Teemu tässä kisassa yleisessä sarjassa soutikin, teki hän silti M40-sarjan maratonin uuden SE:n RP3:lla soudettuna, ajalla 2:39:35,6, dynaamisen laitteen aikalisäys huomioiden Teemu sijoittui avoimessa sarjassa toiseksi, Forssan Salaman Henry Viholaisen jälkeen. Kolmanneksi miesten avoimessa sarjassa sijoittui Keravan Urheilijoiden Pekka Lensu ja neljänneksi André Järviö. Jukka Haikonen puolestaan voitti M40-sarjan.

M50-sarjassa tiukinta kisaa käytiin vierekkäin soutaneiden Walbrook Rowing Clubin Andy Robinsonin ja Keravan Urheilijoiden Petri Juutin välillä. Englannista Suomeen soutamaan tullut Andy kehui kovasti viereisen jakkaran soutajan jahtaamisesta aiheutunutta kannustetta, jonka ansiosta hän alittikin oman tavoiteaikansa, sijoittuen kisassa neljänneksi. M50-sarjan voitti Mikkelin Soutajien Rauno Kuokkanen, Keravan Urheilijat valtasi seuraavat palkintosijat: Juha Karttunen sijoittui toiseksi ja Jorma Niemi kolmanneksi. Petri Juuti sijoittui viidenneksi ja Tatu Vesteri kuudenneksi, molemmat edustavat Keravan Urheilijoita.

M70+ kevyt Jorma Lehtinen ja M70 Aimo Järvelä (kuva: Pentti Soini)

M50 kevyessä sarjan voittajan Pentti Soinin kiriä maaliin kannusti nenän edessä häämöttänyt kylmä olut. M60-sarjassa Matti Reponen sijoittui toiseksi, M60 kevyessä sarjassa Jouko Tyrkäs sijoittui kolmanneksi. M70 kevyessä sarjassa nähtiin päivän toinen Suomen ennätys, Keravan Urheilijoiden

Jorma Lehtinen kellotti sarjan puolimaratonin uudeksi SE-ajaksi 1:27:49,7, samassa sarjassa Jussi Vaakanainen sijoittui toiseksi ajalla 1:33:21,0. M70-sarjassa Juhani Joutsenniemi sijoittui kolmanneksi. U23-vuotiaiden miesten sarjassa Johannes Antuk sijoittui ensimmäiseksi.

Naisten sarjoissa kovinta vauhtia piti Takon Soutajien Tanja Jantunen, joka Naisten avoimessa sarjassa souti voittoon ajalla 1:25:39,6. Keravan Urheilijoiden naisista Carla Urbano voitti N50-sarjan, Ritva Reponen N60-sarjan ja Meeri Vaakanainen N70-sarjan. N40 sarjassa Elisa Aunola sijoittui toiseksi, Tarita Vähä-Vahe maratonin puolimatkan ajalla kolmanneksi ja Eeva-Riikka Kukkola neljänneksi. U23 vuotiaiden naisten sarjassa Evijärven Urheilijoiden Nicolina Mäkinen souti sarjan uuden SE-ajan 1:35:38,0.

Aurinkoisessa säässä ei pelkästään soudettu, vaan myös hiihdettiin todella lujaa. Toni Pyykkö Takon Soutajista kiskoi SkiErgillä puolimaratonin uuden SE-ajan, 1:21:23,6, samalla kun seurasi vieressä soutavan poikansa etenemistä.

Aimo Sirosen tuuletuspalvelu (kuva: Kristina Björknäs).

Ergomara on hyvä osoitus soutuyhteisön yhteistyöstä yli seurarajojen: kaikkia kannustetaan tasapuolisesti, jokaisen soutajan hyvinvoinnista soudun aikana pidetään huolta. Rankasta urakasta saadulla kokemuksella on hyvä siirtyä vaijerin kiskonnasta oikeaan veneeseen ja vaihtuviin maisemiin.

Andy Robinsonin World Rowingin haastatteluun antaman kommentin siivittämänä on hyvä jatkaa kohti kesän soutuja: “I’d never been to Finland before but know it is regarded as one of the happiest countries in the world so wanted to experience it for myself. I wasn’t disappointed!”