Coastal-soudun lyhyen matkan SM-kisa päätti kauden

Espoon Soutajat järjesti lauantaina 19.9. kesän viimeiset SM-soudut Otarannassa. Kyseessä oli coastal-soudun (rannikkosoudun) lyhyen matkan SM-kilpailut. Kisamatka oli n. 1,5 kilometrin mittainen, kahdella käännöksellä soudettava reitti. SM-kisassa soudettavat sarjat olivat C1X (yksikkö: nuoret, naiset, miehet)sekä C2X (kaksikko: nuoret, naiset, miehet, sekaparit). Keravan Urheilijoilta kilpailuun osallistui 16 venekuntaa, sekä kaksi venekuntaa SM-kilpailun ulkopuolella.

Cx2 Men mitaleille yltäneet kaksikot.

Kilpailu oli erittäin kovatasoinen ja radalla nähdiin niin puuvenesoudun kuin olympialuokkien edustajia. Yksiköissä kovinta vauhtia radalla piti olympialuokkien EM-kisoihin valittu Nesteen Soutajien Joel Naukkarinen, joka vei voiton ajalla 6:55.31 ennen Takon Soutajien Perttu Kivimäkeä (7:13.10) ja SMARKin Sebastien Robinaultia (7:49.34). Keravan Urheilijoiden Pentti Soini sijoittu neljänneksi (7:56.94) ja Juha Karttunen kuudenneksi (8:16.04). Myös miesten kaksikossa Naukkarinen parinaan Markku Jokisipilä pitivät kovinta vauhtia ja he voittivat ajalla 6:17.64. Keravan Urheilijat miehitti muut palkintokorokesijat, Jukka Haikonen ja Juha Karttunen sijoittuivat hopealle ajalla 6:56.22 sekä Pentti Soini ja Mikko Lahti pronssille (7:00.89). Jussi Koponen ja Petri Juuti sijoittuivat viidenneksi ajalla 8:33.03.

Naisten yksikössä voiton vei SMARKin Marika Laaksonen (7:50.96), joka on kesän aikana tehnyt kovia tuloksia niin puuveneessä kuin olympialuokassakin. Toiseksi sijoittui Espoon Soutajien Aura Forsberg (8:07.12) ja kolmanneksi SMARKin Hanna Neubebauer (8:23.63). Keravan Urheilijoiden Kristina Björknäs sijoittui viidenneksi (9:09.44), Tarita Vähä-Vahe seitsemänneksi (9:48.50), Saija Pihkanen kahdeksanneksi (10:06.06) ja Venla Männistö kymmenenneksi (11:40.47). Naisten kaksikossa SMARKin kaksikko Laaksonen/Neugebauer vei voiton ajalla 7:08.82. Keravan Urheilijoiden Tarita Vähä-Vahe ja Saija Pihjanen sijoittui neljänneksi (8:53.35) ja Kristina Björknäs ja Laura Huuho viidenneksi (9:53.52).

Sekakaksikoissa voitto meni jälleen Joen Naukkarisen, parinaan Lotta Nylund, johdolla Nesteen

Tarita Vähä-Vahe ja Juha Karttunen

Soutajille ajalla 6:40.76. Keun sekakaksikot jäivät niukasti mitaleilta: Salla Haikonen ja Jukka Haikonen sijoittui neljänneksi (7:40.91), Venla Männistö ja Mikko Lahti viidenneksi (7:41.48), Tarita Vähä-Vahe ja Juha Karttunen kuudenneksi (7:42.03), Kristina Björknäs ja Pentti Soini seitsemänneksi (7:43.42) sekä Saija Pihkanen ja Jussi Koponen kahdeksanneksi (8:05.00).

SM-kilpailun ulkopuolella radan kiersivät myös Tarita Vähä-Vahe ja Jukka Haikonen (7:16.31) sekä Kristina Björknäs ja Helen Blässar (8:14.89)

Coastal-soutu eli rannikkosoutu on tällä hetkellä nopeimmin kasvava soutumuoto maailmalla ja siinä järjestetään vuosittain maailmanmestaruuskilpailut. MM-kilpailuissa kilpailumatkat ovat 4-6km. Lajia harkitaan myös olympialaisten ohjelmaan. Lajin isoja maita ovat tällä hetkellä Italia ja Ranska mutta coastal-soutajia löytyy ympäri maailmaa.

Suomen olosuhteissa coastal-soutu sopii meren lisäksi loistavasti järville. Se mahdollistaa soudun myös tuulisilla keleillä ja kylmillä vesillä, jolloin olympialuokan tai puuveneen soutaminen on hankalaa tai jopa vaarallista. Suomessa kilpailutoiminta alkoi pari vuotta sitten epävirallisillla SM-kisoilla ja tänä vuonna coastal-soutu nostettiin omaksi lajikseen Suomen melonta- ja soutuliitossa ja kesän aikana järjestettin viralliset pitkän matkan sekä lyhyen matkan SM-kisat.

Kilpailun ja kuntoilun lisäksi coastal-soutu sopii erinomaisesti myös retkeilyyn. Useissa veneissä rungon sisään ja/tai päälle saa mahtumaan teltan, makuupussin yms retkeilyvarusteita. Samalla veneellä voi siis tehdä souturetkiä ja osallistua maailmanmestaruuskilpailuihin. Coastal-vene on olympialuokan venettä huomattavasti vakaampi ja aloittelijakin oppii sillä nopeasti soutamaan. Kokeneelle soutajalle puolestaan haastavat olosuhteet tuovat adrenaaliryöppyjä ja loputtomasti opeteltavaa. Veneluokkia on kolme; yksikkö, kaksikko ja perämiehellinen nelikko. Keravan Urheilijoilla on jäseniensä käytössä sekä yksikkö että kaksikko ja molemmat veneet ovatkin kesän aikana liikkuneet ahkerasti Tuusulanjärvellä. Kaksikko on ollut käytettävissä jo vuodesta 2019. Yksikkö hankittiin kesän 2020 aikana osana OKM rahoittamaa hanketta – “Soutukoulun kautta turvallisesti vesille”.