Coastalsoudun pitkän matkan Suomen mestaruudet ratkottiin kuumissa olosuhteissa

Keravan Urheilijat järjesti Coastalien pitkän matkan SM-kisat Tuusulanjärvellä 19. – 20.6.2021. Kyseisenä viikonloppuna lähes koko Suomeen osui tilapäinen trooppinen ilmasto, joten kisat käytiin todella lämpimissä olosuhteissa. Molempina kisapäivinä lämpötilat kipusivat 30 asteeseen ja ylikin, joten lämmönsietokyky oli varmasti avaintekijä monen soutajan kohdalla. Molemmille päiville osui myös coastalsoudulle sopiva navakka puuskittainen ja lähes radansuuntainen tuuli, joka toisaalta helpotti auringon porotusta, mutta toisaalta myös myötätuulisouuksilla tukaloitti keliä. Lisäksi tuulen takia airoista tuli todellakin pitää kiinni hiostuneilla käsillä, joten kisojen jälkeen olikin melkoisen messeviä rakko-, känsä- ja hiertymänäyttelyitä tarjolla.

Helteinen sää myös aiheutti sen, että sup-lauta- ja kanoottivuokraus oli kisakeskuksena toimivassa Gustavelundissa erittäinkin vilkasta. Siitä syystä kokeneiden kisaajien lisäksi ja harmina vesillä olikin  monenlaista kokematonta melojaa ja veneilijää, joille hallussaan olleen vesikulkuneuvon käsittely ei ollut aivan tuttua. Vaikka vuokraajia varoitettiin kilpailuista useaan kertaan ja kehotettiin tarkkailemaan ympäristöä huolellisesti, muutama huviveneilijä harhaili tarpeettoman lähellä reitillä eteneviä kilpailijoita. Lähtö-/maalilinjalta annettujen käskytysten ja erityisesti turvaveneen erinomaisen partioinnin ja paimentamisen ansiosta onnettomuuksilta vältyttiin, joskin muutaman kerran taisi sykkeet ja äänenpainot kisaveneissä kohotakin.

Kilpailureitti oli kuuden kilometrin mittainen kahdella tiukalla käännöksellä. Reitti oli merkitty neljällä poijulla. Lauantaina reitti kierrettiin kolmeen kertaan ja sunnuntaina kaksi kertaa. Lähes koko reitti näkyi kisakeskukseen aivan ääripäitä lukuunottamatta. Näin ollen kisan seuraaminen oli erittäin helppoa.

Lauantai alkoi miesten yksikkökisalla. Ennakkoon arveltiin, että kärkikolmikosta löytyy Joel ja 2xPekka. Ja näinhän siinä sitten kävikin. Nesteen Soutajien Joel Naukkarinen tarkkaili kärkipaikalta perässään tulevia Takon Soutajien Pekka Mäkelää sekä KeUn Pekka Lensua, todennäköisesti valmiina laittamaan hieman isompaa vaihdetta sisään tarpeen tullen. Erityisesti viimeisen kierroksen aikana Pekka L. saavuttikin Pekka Mäkelää ja viimeisen käännöksen jälkeen maalisuoralla ero kapeni silmissä. Arvailuiden varaan jäi, että loppuiko matka Lensun kannalta kesken, vai olisiko Mäkelältä löytynyt vielä kirivaihdetta. Miesten välinen ero maalissa oli vain 5 sekuntia, eikä Naukkarisen ja Lensunkaan ero ollut kuin 21 sekuntia.

Naisten kisa käynnistyi melkolailla samalla kaavalla. Espoon Soutajien Marika Laaksonen otti piikkipaikan heti lähdöstä. Toisena edennyt Lohjan Seudun Soutajien Tiia-Maria Rauttola oli hyvinkin näköetäisyydellä kahden ensimmäisen kierroksen aikana, mutta viimeisellä kierroksella ero venähti pidemmäksi. Kolmannesta sijasta Espoon Soutajien Aura Forsberg ja Hanna Neugebauer kävivät  ensimmäisellä kierroksella tiukkaa kamppailua, mutta toisen kierroksen alussa naiset kävivät pienen keskustelutuokion, jonka jälkeen Hanna meni menojaan.

Sunnuntaina aloitettiin naisten kaksikkosoudulla. Edellisen päivän mitalikaksikko Marika Laaksonen/Hanna Neugebauer ottivat kisan komentoonsa jo tavallaan ennen lähtöä; tuulen vuoksi naiset kasaantuivat kovin lähelle poijua  ja Espoon veneestä nostettiin käsi ylös ennen viimeisiä lähtökomentoja, jotta veneet saatiin hieman väljemmille vesille toisistaan. Startin jälkeen järjestys muotoutui nopeasti, kakkospaikan otti KeUn venekunta Tarita Vähä-Vahe ja Outi Lappi ja kolmanneksi sijoittui Takon Soutajien Niina-Riitta Ijäs ja Sini Teisala.

Miesten kaksikkokisaan oli ilmoittautunut vain kaksi venekuntaa, Nesteen Soutajien Joel Naukkarinen ja Juho-Pekka Petäjäniemi sekä Keravan Urheilijoiden Pekka Lensu ja Pentti Soini. Näyttävän lähdön jälkeen keravalaiset “jättäytyivät suosiolla” maajoukkuesoutajien taakse ;-), eikä tässä lähdössä tarvinnut kummankaan venekunnan ihan täysillä vetää.

Sekarikaksikoista odotettiin jo etukäteen kilpailun jännittävintä sarjaa. Veneiden saatavuuden vuoksi sekarit oli jaettu kolmeen lähtöön, kuuman ryhmän ollessa viimeinen lähtijä. Jo ensimmäisessä lähdössä nähtiin coastalkisoille ominaista kosketusta, kun kolme venettä ajautuivat heti lähdön jälkeen yhteen kasaan pitämään lyhyen torikokouksen. Kuuma ryhmä olikin nimensä veroinen. Ennen starttikomentoja veneet pyrkivät hakeutumaan mahdollisimman lähelle viivaa. Puuskittainen tuuli kuitenkin yllätti menohaluiset soutajat ja kaksi venekuntaa, Lohjan Seudun Soutajat (Tiia-Maria Rauttola/Lee Wessell) ja Nesteen Soutajat (Lotta Nylund/Joel Naukkarinen) ylittivät lähtölinjan ennen lähtökäskyä, saaden näin 2 minuutin aikasakon varaslähdöstä. Espoon Soutajien Aura Forsberg/Mats Lindholm ottivat pian kärkipaikan.  Lohjan Seudun Soutajien venekunta haastoi  Espoota tiukasti ensimmäisellä kierroksella  yrittäen saada rakoa takanatuleviin ja jopa päästä Espoon edelle, kompensoidakseen saamaansa aikasakkoa.

Keravan Urheilijoiden venekunta otti ensimmäisen kierroksen rauhallisesti, poimien toisella kierroksella ensin edeltään Nesteen Soutajat ja lähestyen lohjalaisia, jotka olivat jääneet espoolaisten kyydistä. Vielä ns. takasuoralla keravalaisten ero lohjalaisiin oli pari veneenmittaa, mutta rako kapeni veto vedolta.  Soutajien kadotessa katsojien näkyvistä kohti viimeistä kääntöpoijua, katsomossa viriteltiin äänijänteitä ja jännitettiin kumman joukkueen vene tulee ensimmäisenä näkyviin. Veneiden ilmestyessä kaislikon takaa näkyviin, veneet olivat rintarinnan, mutta Lohjan joukkue oli vielä hiuksenhienossa johdossa, KeUn venekunta viritti 300 metrin mittaisen loppunoston (tahti n. 40) ja siirtyi kakkossijalle vain muutamaa vetoa ennen maalilinjaa. Lohjalaisten epäonni ei vielä päättynyt, vaan he törmäsivät poijuun, josta selviytyminen ja oikealta puolelta maalilinjan ylittäminen vei vielä ylimääräiset lähes parikymmentä sekuntia. Tämäkään ei onneksi ratkaissut sijoituksia.

Kisaviikonloppu oli erittäin onnistunut ja soutajatkin vaikuttivat kisojen jälkeen erittäin hyväntuulisilta ja iloisilta, vaikka olosuhteet olivatkin vaativat.Keravalaisittainkin tulos oli oikein hyvä: 3 hopeaa ja 1 prossi.

Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavia kesän koitoksia. Seuraavaksi siirrytäänkin puuveneiden pariin ja kohti Sulkavaa.

Onnittelut kaikille!

Kisojen tulokset löytyvät tästä: https://keravanurheilijat.fi/soutu/coastal/tulokset/